Hlavní obsah

V Maďarsku oslavují 16letého uprchlíka z Afghánistánu jako hrdinu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Šestnáctiletý Azíz z Afghánistánu zachránil život staršímu muži, který ve čtvrtek v Budapešti utrpěl vážná zranění. Server origo.hu uvedl, že muž si na skleněné výplni dveří pořezal ruku tak nešťastně, že úlomky skla mu prořízly tepnu a silně krvácel.

Foto: Blikk.hu

Azíz zastavuje krvácení

Článek

Bez pomoci by byl na ulici vykrvácel. Pomoc mu však poskytl mladý Afghánec, který stáhl ruku vlastním opaskem a zůstal u zraněného až do příjezdu záchranky. Podle záchranářů uprchlík z Afghánistánu muži zachránil život. Azíz skromně poznamenal, že s podobným zraněním má zkušenosti z Afghánistánu.

O události informovala většina maďarských médií a Azíz se stal ze dne na den hrdinou. Vedle záplavy většinou negativních informací o zvyšujícím se tlaku nelegálních migrantů na Maďarsko, je tato zpráva jednou z pozitivních týkajících se běženců.

Zvýšený tlak na hranice

Tlak uprchlíků na srbsko-maďarskou hranici se zvýšil po rozhodnutí maďarské vlády vybudovat na 175 kilometrů dlouhé společné hranici dvojí bariéru. Denně překročí hranice 1300 až 1600 běženců z Afghánistánu, Sýrie a dalších zemí. Od začátku roku překročilo hranice Maďarska 110 tisíc nelegálních migrantů.

Devět stovek vojáků a dvě stovky nezaměstnaných v těchto dnech staví zvýšeným tempem necelé dva metry vysokou bariéru ze žiletkového drátu, která má být dokončena do konce srpna. Do konce listopadu pak vyroste druhá zábrana vysoká téměř čtyři metry. Maďarsko si od tohoto opatření slibuje snížení počtu imigrantů v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám