Hlavní obsah

V Maďarsku chybí cukr. Přispěly k tomu cenové stropy

Čím dál více obchodů v Maďarsku se potýká s nedostatkem cukru. Může za to kombinace několika faktorů - nízká výkupní cena pro zemědělce a s tím související nižší produkce, cenové stropy či vysoké ceny za dopravu suroviny z mimoevropských zemí, upozorňují maďarská média.

Foto: MTI

Regulovaná cena cukru v Maďarsku je 275 forintů (16,60 Kč) za kilogram

Článek

Že se cukr stává nedostatkovým zbožím, potvrzují opatření v některých obchodech napříč Maďarskem. Lidé si ho mohou koupit pouze omezené množství. Většina obchodů omezila nákup na 5 až 10 kilogramů cukru na osobu.

Cukru se v zemi spotřebuje okolo 300 tisíc tun ročně, letos se ho však  vyrobí pouze pětina. Výkupní ceny cukru a cukrové řepy byly v posledních letech nízké a zemědělcům se produkce postupně přestala vyplácet.

Menší plocha s cukrovkou i horší úroda

Zatímco v roce 2017 se cukrovka pro domácí spotřebu pěstovala na 15 500 hektarech půdy, v loňském roce už to bylo jen 10 500 hektarů, a letos dokonce jen 8600 hektarů, uvedla maďarská televize ATV. Pro uspokojení domácích zákazníků by bylo potřeba, aby se cukrovka pěstovala minimálně na 13 až 14 tisících hektarů.

Situaci letos navíc výrazně zkomplikovala nepřízeň počasí, kdy panovalo extrémní sucho, přišla vlna veder a nepříznivé byly i povětrnostní podmínky.

Maďarům se nedaří zkrotit inflaci, v červenci vystoupila na 13,7 procenta

Ekonomika

Nedostatek cukru je zřetelný zejména v centrální a východní části země, ale ani na západě ho není zrovna hodně, uvedl zemědělský portál Agrarszektor.hu.

Krystalový cukr patří v Maďarsku mezi potraviny s regulovanou cenou, podobně jako hladká mouka, slunečnicový olej či některé druhy masa. To způsobilo, že řada obchodníků musí cukr prodávat za nižší cenu, než je nákupní.

V souvislosti s nedostatkem komodity se očekává postupné zdražování samotného cukru i potravin, které cukr obsahují.

Běžně by nedostatek cukru bylo možné vyřešit dovozem z jiných zemí, situace však není růžová ani v dalších evropských státech.

Kromě samotné ceny cukru v současné době rostou i náklady na dopravu, zvlášť v případech mimoevropských zemí.

Anketa

Byli byste pro zastropování cen vybraných potravin v Česku?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
Celkem hlasovalo 4303 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám