Hlavní obsah

V Londýně vrcholí oslavy královnina jubilea

Londýn

Čtyřdenní oslavy šedesáti let panování britské královny vstoupily v úterý do svého závěru. Dopoledne se konala v katedrále Sv. Pavla bohoslužba díkuvzdání, které se účastnily stovky hostů včetně premiéra Davida Camerona. Chyběl jen nemocný královnin manžel, princ Philip.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alžběta II. a královská rodina na bohoslužbě v katedrále sv. PavlaVideo: Reuters

 
Článek

Královnu uvítali před chrámem trubači a starosta City, kde slavná katedrála leží. Alžběta II. pak vstoupila do kostela za zvuků písně Te Deum.

"Připomínáme si šest desetiletí, které jsou důkazem toho, že služba veřejnosti je možná a je možné v ní nalézt štěstí," řekl ve svém kázání o královně vedoucí představitel anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury. Podle něj je hlavním rysem oslav "oživení energického a štědrého ducha oddanosti společnému dobru a službě veřejnosti, uznání toho, že žijeme méně lidské životy, když myslíme jen na individuální dobro."

Foto: Toby Melville, Reuters

Královna Alžběta II. jede na bohoslužbu.

Při bohoslužbě premiér David Cameron četl z bible a s díky vystoupili zástupci různých občanských organizací. V kostelních lavicích zasedli členové královské rodiny i politici, včetně ministrů a šéfa labouristické opozice Eda Milibanda.

Po bohoslužbě královna zamířila na recepci v City ve starostově sídle v Mansion House, zatímco zbytek královské rodiny do další pamětihodné budovy v City, Guildhallu (cechovního domu). Následovat bude recepce a oběd ve Westminster Hall, nejstarší části parlamentu.

Foto: Tim Hales, Reuters

Alžběta II. jde na mši.

Odtamtud se královna přesune v koloně kočárů do Buckinghamského paláce za hudebního doprovodu vojenských kapel a 60 čestných dělostřeleckých salv. Královna pojede v landauru z roku 1902, za ní budou následovat její vnuci, princové Harry a William s Kate.

Foto: Jeff J Mitchell, Reuters

Zaplněná katedrála svatého Pavla při příležitosti díkuvzdání královně Alžbětě II.

Na balkoně paláce královna pozdraví davy a bude sledovat přelet letadel královského letectva, včetně historických bombardérů a stíhaček z druhé světové války. Oslavy uzavře v 19:00 SELČ dvouminutové poselství, které královna natočila v pondělí a odvysílají ho britské televize i královský kanál na YouTube.

Foto: Tim Hales, Reuters

Alžběta II. míří na mši.

Celkově jsou čtyřdenní oslavy vnímány jako triumf pro královskou rodinu, který posílil popularitu panovnice. Neovlivnilo to ani mizerné počasí, které panovalo během většiny prodlouženého víkendu.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že monarchie a královna osobně jsou za poslední desetiletí na vrcholu popularity poté, co královská rodina byla kritizována kvůli zmatkům kolem manželství prince Charlese a princezny Diany. Napomáhá tomu i obliba nastupující generace, především Harryho a Williama, který by měl nastoupit na trůn po svém otci, princi Charlesovi.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Královna Alžběta II. opouští katedrálu svatého Pavl v doprovodu jejího děkana Davida Isona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám