Hlavní obsah

V Londýně našli další nálož v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie nalezla nálož v automobilu, zaparkovaném na londýnské třídě Park Lane. Uvedla to britská zpravodajská stanice BBC. V noci na pátek byla v centru Londýna zneškodněna jiná nálož.

Článek

Bombu v autě, které bylo zaparkováno na zakázaném místě, prozradil zápach benzínu. Vzbudil podezření u několika lidí, kteří slyšeli o první bombě. Úřady pak uzavřely Park Lane a policie auto prohledala. Není jasné, co přesně v autě bylo.

V pátek byla uzavřena londýnská ulice Haymarket a klíčové dopravní tepny v centru města. Policie tam už v noci na pátek nalezla a zneškodnila v zaparkovaném automobilu jinou bombu.

Policie oznámila, že z přípravy atentátu podezírá "zahraniční elementy". Nálož měla být údajně odpálena prostřednictvím mobilního telefonu. Policie potvrdila slova svědků, že součástí nálože byly kanystry s 200 litry benzínu, plynové nádrže a mnoho hřebíků.

CNN uvedla, že šlo o dvousetlitrovou nádrž se zkapalněným plynem. "Nebezpečí bylo velké, výbušniny bylo hodně," uvedli experti Scotland Yardu. Policisté v souvislosti s případem provedli domovní prohlídky na několika londýnských adresách.

Premiér Brown: jsme vystaveni trvalé teroristické hrozbě

V obou případech šlo o jednoduchý, ale velmi účinný systém tvořený explozivními látkami, jejichž razanci násobily stovky hřebů. Krátce po nálezu první nálože experti konstatovali, že výbuch by velmi pravděpodobně způsobil značný počet obětí a velké hmotné škody.

Nová vláda premiéra Gordona Browna se během dne sešla na mimořádném zasedání a vyšetřování se chopila protiteroristická policie. "Jde o velmi vážný případ," prohlásil v reakci na první nález ministr obrany Des Browne. Premiér Gordon Brown hned ráno připomněl, že Britové jsou od roku 2005 vystaveni trvalé a vážné teroristické hrozbě, a vyzval obyvatele, aby byli "všímaví a ostražití". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám