Hlavní obsah

V Kosovu zadrželi české fanoušky s dronem, chystali prý prosrbskou provokaci

Priština
Aktualizováno

Kosovská policie v pátek večer zatkla osm českých fanoušků, kteří mířili do Prištiny na sobotní utkání kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale. Měli u sebe předměty na podporu Srbska a také dron. Dále u nich policisté nalezli pyrotechniku a nože a transparenty s nápisy Kosovo je Srbsko.

Prosrbské provokace nejsou na fotbalových utkáním vzácné. Nápis Kosovo je Srbsko vyvěsili fanoušci i v září ve stadionu v Bělehradě.

Článek

"Můžeme potvrdit, že byla nedaleko Prištiny zatčena policií skupinka osmi českých fanoušků, šlo konkrétně o šest mužů a dvě ženy. Tato skupinka u sebe měla dron, srbskou vlajku a také transparent s nápisem Kosovo je Srbsko. Zároveň u nich byla objevena pyrotechnika a také nože," uvedl v prohlášení mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman.

Mluvčí ministerstva zahraničí Robert Řehák Českému rozhlasu řekl, že skupina, jejíž jeden člen má také srbské občanství, chtěla transparenty s nápisy o Srbsku a Kosovu vynést během zápasu.

Zadržení fanoušci byli v noci vyslechnuti a poté propuštěni.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale vyhlásilo nezávislost. Česká republika samostatnost země uznala, jiné státy včetně například Slovenska nebo Ruska ale nikoliv. Srbsko stále považuje Kosovo za své území.

Utkání mezi Českem a Kosovem začíná v Prištině ve tři hodiny odpoledne. Stadion je vyprodaný. Fanoušci na něj mohu jít pouze s vlajkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám