Hlavní obsah

V Katalánsku nařídili zabavování volebních lístků, proti referendu je i tenista Nadal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Katalánská prokuratura nařídila zabavení volebních lístků pro referendum o nezávislosti na Španělsku, které odhlasoval tamní parlament. Španělský ústavní soud současně v úterý znovu platnost zákona o referendu pozastavil. Představitelé oblasti plánují hlasování na 1. října. Prokuratura je chce za to stíhat.

Foto: Susana Vera, Reuters

Příznivci osamostatnění Katalánska na demonstraci v Barceloně

Článek

Španělská vláda argumentuje, že rozhodnutí katalánského parlamentu a vlády je protiústavní. Ústavní soud o ústavnosti tohoto kroku teprve rozhodne, v minulosti ale už plánované referendum v Katalánsku jako protiústavní nedovolil.

Přestože prokuratura nařídila zabavování volebních lístků i propagačních materiálů vztahujících se k volbě a hrozí katalánským představitelům včetně premiéra Carlese Puigdemonta stíháním, katalánská vláda tvrdí, že od referenda neustoupí.

Nadal je proti

Proti záměru se postavil i v současnosti nejlepší tenista světa, Španěl Rafael Nadal. „Nemůžete obejít zákon, protože se vám chce. Podle mého názoru by měli všichni zákon dodržovat. Nemůžu přecházet na červenou, protože se mi ta barva světla nepozdává,“ řekl v rozhovoru pro deník El Mundo.

Foto: , Novinky
Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám