Hlavní obsah

V jaderné elektrárně na Ukrajině se stala nehoda

– Kyjev • Aktualizováno

V Záporožské jaderné elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny se stala nehoda. Ve středu to podle agentury Reuters oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Ukrajinské ministerstvo energetiky tvrdí, že nehoda nepředstavuje žádnou hrozbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záporožská jaderná elektrárna na záběrech z 1. prosince 2014Video: Reuters

 
Článek

"Vím, že v Záporožské jaderné elektrárně došlo k nehodě," řekl Jaceňuk. Dodal, že již vyzval ministra energetiky, aby objasnil, kdy bude problém vyřešen a jaké byly podniknuty kroky k obnově dodávek elektrické energie. Hrozí totiž blackouty.

„Není tu žádné nebezpečí, nejsou problémy s reaktorem,“ uvedl ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn a upřesnil, že k poruše došlo na výstupu, a ne v samotném reaktoru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Agentura Interfax-Ukrajina  uvedla, že blok byl odpojen už 28. listopadu, měl být napojen na síť tento pátek. Podle ní postihl výpadek třetí blok elektrárny, ve kterém je reaktor o výkonu 1000 MW.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prohlásila, že zatím nemůže poskytnout žádný komentář, uvedla kanadská televize CBC.

Špatná energetická situace

Odstavení bloku ještě více zhoršilo energetickou situaci země, protože zemí chybí plyn dodávaný z Ruska i uhlí pro tepelné elektrárny, neboť se doly nacházejí v oblasti kontrolované vzbouřenci a byly poškozeny boji.

Ve středu také Ukrajina oznámila, že už začala omezovat dodávky elektřiny na Krym.

Jakékoli problémy v ukrajinských jaderných elektrárnách okamžitě vyvolávají znepokojení, protože v zemi došlo k největší jaderné katastrofě v černobylské elektrárně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám