Hlavní obsah

V Itálii sestavili přechodnou vládu

Řím

Dosavadní italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni sestavil v pondělí na základě pověření prezidenta Sergia Mattarelly novou vládu, která by měla vést zemi do předčasných voleb. V kabinetu je řada ministrů z předchozí vlády Mattea Renziho.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Nový italský premiér Paolo Gentiloni

Článek

Nový premiér jmenoval jako svého nástupce v čele italské diplomacie Angelina Alfana, dosavadního ministra vnitra. Alfano byl dříve spojencem bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a nyní je lídrem malé strany Nová centristická pravice.

Ministrem financí zůstal Pier Carlo Padoan z vládní Demokratické strany, z níž pochází i Gentiloni.

Zachováním Padoana v rezortu financí by se podle agentury Reuters měly uklidnit trhy znepokojené výsledkem nedávného referenda, v němž Italové odmítli ústavní reformu prosazovanou expremiérem Matteem Renzim. Ten kvůli tomu podal demisi. [celá zpráva]

Očekává se, že se pod tlakem opozice uskuteční v první polovině příštího roku předčasné parlamentní volby. Sám Renzi očekává volby v červnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ať žije Itálie! Premiér Renzi podal demisi

Italský premiér Matteo Renzi ve středu podal demisi. Avizovaný krok učinil poté, co parlament schválil rozpočet na příští rok. Renzi odstupuje kvůli referendu,...

Výběr článků

Načítám