Hlavní obsah

V Hannoveru evakuovali 50 000 obyvatel kvůli třem bombám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover
Aktualizováno

Padesát tisíc obyvatel Hannoveru bylo v neděli evakuováno kvůli nálezu třech nevybuchlých bomb z druhé světové války. Jedná se o druhou největší podobnou operaci v historii Německa, evakuována byla desetina populace půlmiliónového města. Likvidace jedné se zkomplikovala, do večera se ale všechny tři podařilo zlikvidovat a obyvatelé se mohli začít vracet domů.

Foto: Peter Steffen, ČTK/AP

Obyvatelé míjejí sanitku v Hannoveru-Vahrenfeldu.

Článek

„Nejméně jedna z nevybuchlých bomb nemůže být zneškodněna manuálním vyjmutím roznětky,“ oznámilo v neděli odpoledne vedení města podle agentury DPA. Uvedlo současně, že počet bomb je mnohem nižší, než se čekalo, není jich ani třináct, jak se uvádělo původně, ani pět, ale jen tři. Dvě britské pětisetlibrové (225 kg) a jedna tisícilibrová.

Nakonec experti její roznětku odřízli vysokotlakým proudem vody a kontrolovaně odpálili spolu s detonátory dalších dvou bomb.

Evakuace začala v devět ráno. Obyvatelům bylo doporučeno, aby si s sebou vzali osobní doklady, ale také léky a neopomněli vypnout plyn a elektřinu.

Kvůli bombám je ve městě také přerušen provoz části hromadné dopravy, zrušeny byly sportovní a kulturní akce a zavřena zůstala některé musea a kina. Omezena je i železniční doprava, uzavřeno je hlavní nádraží, uvedla BBC.

Pro evakuované bylo připraveno několik desítek tisíc porcí polévek.

První odhady byly přehnané 

Původně se uvádělo, že bylo nalezeno 13 podezřelých předmětů, ale jen u pěti se potvrdilo, že jde o bomby. Dvě jsou na staveništi ve Wedelstraße a další tři poblíž.

Expert na výbušniny Chris Hunter sdělil SkyNews, že jde „o docela významný incident”. Podle něj nálezů nevybuchlé munice  v poslední době přibývá kvůli stavebnímu boomu.

Hannover byl během druhé světové války opakovaně silně bombardován, přičemž byla zničena většina města a zabito několik tisíc lidí. Největší nálet byl podniknut 9. října 1943, kdy bylo shozeno britskou RAF 261 000 bomb, přičemž zahynulo 1245 osob a čtvrt miliónu lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Největší evakuace 54 000 osob se uskutečnila loni na Vánoce v Augsburgu, kde byla nalezena bomba o hmotnosti 1,8 tuny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám