Hlavní obsah

V Německu evakuovali 54 000 lidí kvůli válečné pumě. Likvidace trvala čtyři hodiny

Aktualizováno

Tisíce lidí byly v neděli evakuovány v bavorském městě Augsburg kvůli plánovanému zneškodnění letecké pumy z druhé světové války. Pyrotechnikům se ji podařilo po čtyřech hodinách zneškodnit. Opustit domovy ale muselo 54 000 osob. Podle agentury DPA se jednalo o vůbec největší evakuační akci v Německu kvůli nálezu letecké bomby od roku 1945.

Foto: Stefan Puchner, ČTK/AP

Policie v německém Augsburgu hlídá evakuovanou zónu kvůli lividaci válečné pumy.

Článek

Puma byla nalezena minulý týden při stavebních pracích v historickém centru města. Evakuační zónou v neděli projížděly dodávky s tlampači, z nichž byli obyvatelé vyzýváni, aby se uchýlili do bezpečí. Evakuační centra byla zřízena ve školách a sportovních zařízeních.

Příkaz k evakuaci dostalo 32 000 domácností. Jejich obyvatelé měli dobrovolně opustit příbytky do dnešních 10:00 hodin. Následně evakuační zónu zkontrolovalo zhruba 900 policistů a několik stovek hasičů, což trvalo přibližně čtyři hodiny. Pyrotechnici přistoupili ke zneškodnění 3,8 tuny těžké britské letecké pumy odpoledne.

Foto: Tobias Hase, ČTK/AP

Místo nálezu a likvidace válečné pumy, kvůli níž v německém Augsburgu evakuovali 54 tisíc lidí.

Sváteční den úřady zvolily mimo jiné proto, že v pracovní den by bylo nutné evakuovat a prověřit i všechny podniky v postižené oblasti, vysvětlila radnice.

Dosud největší evakuaci kvůli letecké pumě z druhé světové války zažil v roce 2011 porýnský Koblenc, kde muselo své domovy opustit 45 000 lidí. Loni se muselo preventivně do bezpečí uchýlit 20 000 obyvatel Kolína nad Rýnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám