Hlavní obsah

V EU je 880 tisíc otroků

Novinky, rei
Brusel

Na území členských států Evropské unie působí na 3600 mezinárodních kriminálních organizací. V Unii žije v otrockých podmínkách zhruba 880 000 lidí, z nichž 270 000 jsou oběti sexuálního zneužívání. Uvádí to zpráva výboru Evropského parlamentu zabývajícího se zločinem a korupcí. Dokument měl k dispozici německý magazín Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi oběťmi jsou i „děti nucené žebrat, muži nucení pracovat za žalostně nízkou mzdu a ženy nucené pracovat jako prostitutky“, píše se ve zprávě.

Organizovaný zločin způsobuje evropským ekonomikám škody ve výši miliard eur. Jen obchod s lidmi přináší zisk zhruba 25 miliard eur (zhruba 640 miliard korun) ročně, zatímco ilegální obchodování s lidskými orgány a zvířaty přináší mezi 18 a 26 miliardami eur (až 665 miliard korun) ročně.

Kybernetické zločiny způsobují škodu 290 miliard eur (7,4 biliónu korun) a korupce pouze ve veřejném sektoru dalších 120 miliard eur (tři bilióny korun). Evropští zákonodárci uvedli, že těchto korupčních případů je 20 miliónů.

Související téma

Evropská komise v souvislosti se zločinností navrhuje prohloubení přeshraniční spolupráce mezi policejními složkami členských zemí EU, zrušení daňových rájů v Unii a trestání nakupování voličských hlasů. Zmíněný výbor Evropského parlamentu k tomu mimo jiné navrhuje, aby ti, kdo byli usvědčeni z praní špinavých peněz a korupce, se nemohli pět let ucházet o veřejné zakázky, upozornil Spiegel.

Reklama

Výběr článků

Načítám