Hlavní obsah

V Drážďanech se opět sešla Pegida, ulicemi pochodovali i její odpůrci

– Drážďany/Praha • Aktualizováno

V Drážďanech se v pondělí večer konalo shromáždění německého protiimigrantského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které do ulic přivedlo i jeho odpůrce. Pegida akci svolala u příležitosti prvního výročí svého vzniku a podle agentury DPA se před drážďanskou operu dostavilo 15 až 20 tisíc stoupenců hnutí. Počet odpůrců Pegidy se odhadoval na 15 až 19 tisíc.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstrace Pegidy.

Článek

Televize Nova uvedla, že se k demonstraci Pegidy přidalo i několik stovek lidí z Česka. Mezi oběma tábory došlo k potyčkám, při nichž létaly dělobuchy. Radikálové z obou stran se pokoušeli vyprovokovat násilný střet i po skončení demonstrace.

Strážci pořádku prý použili pepřový sprej proti odpůrcům Pegidy, kteří je napadali. Jeden člověk musel být převezen do nemocnice s vážným zraněním a podle listu Sächsische Zeitung jde o příznivce Pegidy, jenž byl napaden železnou tyčí cestou na shromáždění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruská televize Russia Today na svém webu informovala, že stoupenci Pegidy zaútočili na jejího kameramana Josého Sequeiru, který chtěl natáčet jejich shromáždění.

Údajně ho bili i poté, co ho srazili na zem, a rozbili mu kameru. Zachránili ho až policisté, kteří muže dostali pryč. Žádná zranění reportér zřejmě neutrpěl.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Shromáždění odpůrci Pegidy na shromáždění v Drážďanech.

Na Divadelním náměstí před Semperovou operou se mezitím sešly tisíce příznivců hnutí Pegida i zvědavců. Stoupence hnutí přišli podpořit i předseda hnutí Úsvit Miroslav Lidinský a poslanec Marek Černoch.

V ulicích je přes tisíc policistů

Saský ministr vnitra Markus Ulbig ujistil, že policie je v ulicích ve velkém počtu. "Máme nasazeno více než 1000 policistů a máme tu pomoc ze šesti spolkových zemí a od spolkové policie," řekl Ulbig.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstrace příznivců hnutí Pegida.

Saská zemská vláda vyzvala všechny účastníky demonstrací, aby se zdrželi násilí. Do protestů proti Pegidě se zapojilo také několik politiků. Šéfka německých Zelených Simone Peterová na centrálním náměstí Altmarkt vybídla k tomu, aby Němci uprchlíky v Německu vnímali jako obohacení. "Chceme Německo otevřené světu," vyzvala.

Drážďanská opera přivítala stoupence Pegidy projekcí nesouhlasných sloganů na velkoplošné obrazovce. "Nejsme jevištěm pro xenofobii" a "Nejsme kulisou pro netoleranci," stálo střídavě na světelné ploše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám