Hlavní obsah

V Drážďanech demonstrovalo hnutí Pegida i tisíce jeho odpůrců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Drážďanech proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které před pěti lety uspořádalo v saské metropoli svou první akci a dnes si toto výročí na shromáždění v centru města připomnělo. Protest proti Pegidě zorganizoval spolek Srdce místo štvaní, kterému se nelíbí aktivity protiimigračního a protiislámského hnutí, uvedla agentura DPA.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Levicoví odpůrci hnutí Pegida při demonstraci v Drážďanech

Článek

Zatímco na shromáždění hnutí Pegida na náměstí v centru Drážďan přišlo podle odhadu DPA asi 3000 lidí, demonstrace za toleranci a solidární společnost se jich zúčastnilo asi 5000.

Na akci protiislámského hnutí dorazily podle saských médií také účastníci ze zemí sousedících s Německem včetně Česka. Na akci promluvil mimo jiné šéf Pegidy Lutz Bachmann. Při protestu zněla hesla jako "Pryč s Merkelovou" či "Lživý tisk", která často účastníci akcí protiimigračního hnutí provolávají. Policie dnes začala vyšetřovat dva účastníky akce, kteří podle ní hajlovali.

Demonstraci proti Pegidě dnes svou přítomností podpořil i starosta Drážďan Dirk Hilbert. Podle něj je důležité, aby se obyvatelé města jasně postavili proti šíření nenávisti.

Pegida vznikla na podzim 2014 a vrchol obliby zaznamenala v lednu 2015, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo zhruba 25.000 lidí. Odnože hnutí vznikaly i v dalších německých městech, například v Lipsku, Berlíně či Kolíně nad Rýnem, saská metropole ale zůstala jeho baštou. Po odchodu některých zakladatelů na začátku roku 2015 se Pegida pod vedením Lutze Bachmanna dál radikalizovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám