Hlavní obsah

V Dánsku instalovali náhrobek královny, sarkofág odlili v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

V katedrále v dánském městě Roskilde instalovali sarkofág, který bude zdobit náhrobek dánské královny Margrethe II. Velký skleněný ovál byl podle návrhu dánského designéra Björna Nörgaarda odlit v Čechách v dílně výtvarníka a skláře Zdeňka Lhotského.

Foto: Profimedia.cz

Sarkofág, který bude zdobit náhrobek dánské královny Margrethe II.

Článek

Dánská královna tento měsíc oslavila osmasedmdesáté narozeniny. Náhrobek si objednala už v roce 2003. Ve tři metry dlouhém skleněném oválu jsou postavy královny a jejího letos zesnulého manžela, prince Henrika. Ostatky královny by měly po její smrti spočinout pod zemí v hrobce v katedrále v Roskilde, princ Henrik byl v únoru zpopelněn a jeho popel byl uložen zčásti v soukromé zahradě zámku Fredensborg a zčásti rozprášen do moře. Tak si to princ před smrtí přál.

Skleněný ovál, který váží asi sedm tun, spočívá na třech žulových pilířích zdobených stříbrnými slony. Sarkofág byl odlit v Čechách pod vedením skláře Lhotského. Ten před třemi lety v médiích uvedl, že zakázku původně dostala firma ve Spojených státech, ale nedokázala to udělat.

Odpočívat bude po boku rodičů

„Je to moje dosud největší a nejprestižnější dílo v symbolickém i reálném smyslu,“ řekl v březnu 2015 Lhotský. Informace o díle zatím nemůže podle dohody se zadavatelem poskytnout.

Celý náhrobek stál podle dánského tisku 29 miliónů dánských korun (téměř sto miliónů Kč). Královský palác zveřejnil tento týden několik fotografií z instalace náhrobku, kterou podle deníku El País natáčel na kameru, na objednávku dánské královny, dokumentarista Pavel Štingl.

V gotické katedrále ve městě Roskilde byla od 15. století pohřbena řada dánských panovníků, včetně rodičů i prarodičů současné královny.

Reklama

Výběr článků

Načítám