Hlavní obsah

V Dagestánu postřelili generála ruské policie, zemřel na operačním stole

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti
MACHAČKALA

Ruský generál policie Valerij Lipiňskij podlehl následkům vážného střelného poranění, které mu způsobili atentátníci v Dagestánu. O jeho úmrtí v úterý informoval mluvčí policie. Mezi zraněnými je i přední dagestánský skladatel. Útok se připisuje muslimským radikálům.

Foto: Novinky

Dagestán

Článek

„Generál Lipiňskij zemřel na operačním stole na republikové klinice v v Machačkale. Vědomí už nenabyl,“ oznámil mluvčí a dodal. „Lékaři bojovali tři hodiny, aby zachránili generálův život, ale neuspěli.“

Generál při pondělním útoku utrpěl velmi vážná poranění. Byl zasažen do hrudi. Těžce byl zraněn i řidič vozu Lada Niva, jímž byl známý dagestánský hudební skladatel Magomed Kasumov. I on musel být operován. Povrchová zranění utrpěla generálova žena.

Případ vyšetřují  kriminalisté. Při obhlídce místa atentátu byly nalezeny dvě nábojnice ze samopalu Kalašnikov a jedna z pistole Makarov.

Prokuratura předpokládá, že za útok spáchali islámští radikálové. Lipiňskij byl zástupcem velitele vojsk ministerstva vnitra v autonomní Dagestánské republice. Předtím velel 102 mechanizované brigádě sil ministerstva vnitra a byl také prvním tajemníkem protiteroristické komise v Dagestánu, což je právě důvod, proč vyšetřovatelé předpokládají, že za útokem stáli radikálové.

V Dagestánu sousedícím s Čečenskem bývají útoky na bezpečnostní síly či místní úředníky poměrně běžnou záležitostí. Pokud jde o nižší představitele, bývají často připisovány vyřizování účtů mezi rodinnými klany či zločineckými gangy.

Reklama

Výběr článků

Načítám