Hlavní obsah

V Česku uměle oplodnili 60letou Srbku, píší na Balkáně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Srbsku vzbudil pozornost případ šedesátileté ženy, která se i přes svůj vysoký věk rozhodla přivést na svět dítě, a stane se tak v této zemi vůbec nejstarší rodičkou. Deník Blic v pátek napsal, že Srbka postoupila umělé oplodnění v Česku, protože ve vlasti jí to zákony neumožňují. V České republice platí ale už od dubna omezení, které odpírá umělé oplození ženám starším 49 let.

Foto: Profimedia.cz

Oplodnění lidského vajíčka. Ilustrační foto

Článek

Žena, která je jmenována jen jako Lj. M. ze Smedereva, je povoláním zubařka a čeká podle srbských a chorvatských médií své první dítě s partnerem mladším o 13 let. Porodit by ho měla za dva měsíce.

Srbka podstoupila umělé oplodnění v zahraničí, neboť v Srbsku to není možné. Servery blic.rs a vecernji.hr uvedly, že žena otěhotněla v Česku. Zdejší kliniky sice umělé oplodnění vajíčkem dárkyně běžně provádějí, od letoška pro ně platí věkové omezení. Zákon o specifických zdravotních službách, který vstoupil v platnost v dubnu, stanovuje, že umělé oplodnění je možné do 49 let.

Zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, § 6
(1) Umělé oplodnění lze provést ženě v jejím plodném věku, pokud její věk nepřekročil 49 let, a to na základě písemné žádosti ženy a muže, kteří tuto zdravotní službu hodlají podstoupit společně.
Tento zákon nabyl platnosti 1. dubna 2012

Bližší informace o době uváděného umělého oplodnění ani o přesném datu porodu deníky neuvedly, nedá se tedy s určitostí říci, jestli žena zákrok v Česku podstoupila až po nabytí platnosti zákona o omezení věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám