Hlavní obsah

V centru Kyjeva hořely barikády, demonstranti tábor uhájili

– Kyjev • Aktualizováno

Násilí, které si vyžádalo zraněné, provázelo čtvrteční pokus o likvidaci tábora demonstrantů a barikád na kyjevském náměstí Nezávislosti, kde stál od konce loňského roku. Podle Ukrajinské pravdy bylo zraněno 50 zasahujících policistů a vojáků. Ranní první pokus o vyklizení náměstí podle serveru Kyiv Post skončil neúspěchem. Hlavní stanový tábor se jeho obhájcům zatím podařilo uhájit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevské náměstí Nezávislosti opět připomíná bojovou zónuVideo: Reuters

 
Článek

Ráno přijelo zhruba tři sta zaměstnanců města se stavební technikou, aby vyklidili obsazenou část hlavní třídy Chreščatyku, která prochází náměstím Nezávislosti. Doprovázeli je dobrovolníci z praporů Kyjev-1 a Kyjev-2.

Několik desítek demonstrantů tvrdě vzdorovalo pokusům o vyklizení ulice a náměstí. Zapálili barikády z pneumatik i stany. Za zpěvu vlasteneckých písní házeli na policisty Molotovovy koktejly. Agentura Unian oznámila, že několik policistů bylo zraněno dlažebními kostkami, které obránci Majdanu házeli na kordon. Dým pronikl do stanic metra, doprava cestujících musela být v centru přerušena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Střety demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti s bezpečnostními silami.

Poté byla přivolána policie, která nejméně jednoho demonstranta zadržela. Zasahující prapor Kyjev-1 uvedl, že ve stanech byly nalezeny střelné zbraně, granáty a nože. I reportér serveru Kyiv Post viděl, jak mladí demonstranti nesli granáty a nože. Jeden stál s automatickou puškou v druhém patře pošty. Podle kyjevských novinářů ve čtvrtek policisté nedaleko náměstí Nezávislosti objevili automobil se zbraněmi.

.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Hořící barikáda na Chreščatyku

Večer byla zveřejněna bilance zásahu. Podle policejního náčelníka Oleksandra Tereščuka bylo zraněno padesát zasahujících policistů a čtyři příslušníci technických služeb města, z nichž tři mají poranění hlavy a jeden zlomenou ruku. Zadrženo bylo osm až deset demonstrantů. Poškozena byla čtyři vozidla technických služeb, ukradeno bylo pět aut a dva nakladače.

O vyklizení usiloval nový starosta Vitalij Kličko. I mnoho obyvatel si přálo, aby náměstí a třída opět sloužily jako centrum města. Poznamenávali, že lidé ve stanech nejsou ti, kteří tam byli za protestů proti exprezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Demonstrant na kyjevském náměstí nezávislosti před zapálenou barikádou

Ivan Ljukiv, který patří k domobraně Majdanu, zásah kritizoval a řekl: „Budeme čekat na Klička a (prezidenta Petra) Porošenka, abychom s nimi vyjednávali. Jsou to jediní dva lidé, s nimiž budeme jednat. Nechceme žádné diskuse s policií nebo praporem Kyjev-2, které dnes začaly s vyklízením.“

Kličko ale zastává tvrdou linii: „Věci, které se tam naposled děly, jsou zločinné. Útoky, střelba, exploze a přebírání obchodů. To je naprosté znesvěcení toho, čím se Majdan stal na podzim.“

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Bezpečnostní síly zasahují na zaplněném náměstí Nezávislosti.

Kličko dodal, že město s demonstranty opakovaně jednalo a pokoušelo se je přesvědčit, aby odešli: „Ale tito lidé říkali jen - přineste nám ledničky, toalety nebo něco jiného. Je snad toto boj za demokracii? Když je tu válka na východě, když je potřeba obnovit zemi a pracovat, nějací lidé si zprivatizovali centrum Kyjeva a diktují si podmínky.“

Starosta podepsal příkaz k likvidaci barikád už v květnu, ale dlouho se nezasahovalo. Podle Klička by barikády měly z centra města zmizet před svátkem nezávislosti 24. srpna, kdy se tam má konat velká vojenská přehlídka.

Situaci ve městě ještě zkomplikovala ještě informace, že je zaminovaná stanice metra Petrivka a čtyři nákupní střediska. Na všech místech zasahuje policie a pyrotechnici. Stanice metra je dočasně uzavřena. Úřady se pokoušejí zjistit, kdo informaci o zaminování rozšířil a zda nesouvisí se zásahem v centru Kyjeva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám