Hlavní obsah

V Budapešti se konal mohutný protest za svobodu tisku

Právo, Ivan Vilček

Pod heslem Svobodná země–svobodný tisk se v pátek večer konal mohutný protest v maďarském hlavním městě Budapešť. Tisíce účastníků reagovaly na rozpad redakce serveru index.hu, který byl kritický vůči vládě premiéra Viktora Orbána.

Foto: MTI

Demonstrace za svobodu tisku v Budapešti

Článek

Protestu se zúčastnili také redaktoři index.hu, kteří v pátek podali hromadnou výpověď. Účastníci protestu je zdravili skandováním „Jsme s vámi“. Protestní pochod skončil na budínském Hradním vrchu před úřadem předsedy vlády.

„Je důležité, abychom v takovéto chvíli nezůstali zticha,“ řekla ve svém projevu Anna Oroszová členka mimoparlamentní strany Momentum. Nezávislý poslanec parlamentu Ákos Hadházy označil Orbánův režim za diktaturu.

Tento týden byl odvolán z funkce šéfredaktor zpravodajského serveru index.hu Szabolcs Dull. Po odvolání šéfredaktora podalo v pátek výpověď 80 redaktorů oblíbeného zpravodajského webu. Stalo se tak poté, kdy vedení společnosti Index.hu Zrt. odmítlo požadavek redaktorů na opětovné ustavení Dully do funkce.

Foto: MTI

Pochod za svobodu tisku v Budapešti

„Dull nebyl schopen kontrolovat napětí v redakci a chaos se projevil v poklesu příjmů z reklamy. Má nedůvěra k odvolanému šéfredaktorovi je tak velká, že si s ním nedovedu představit další spolupráci,“ nechal se slyšet László Bodolai z kuratoria Nadace pro maďarský rozvoj, která společnost Index.hu Zrt. vlastní.

Bodolai tvrdí, že politická nezávislost webu index.hu není ohrožena.

Server index.hu je jako jeden z mála kritický vůči vládě. Organizace Reportéři bez hranic před časem konstatovala, že úroveň vládní kontroly médií v Maďarsku nemá obdoby v žádném jiném členském státě Evropské unie. „V Maďarsku došlo k dramatickému úpadku svobody tisku,“ uvedla organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám