Hlavní obsah

V Budapešti polili Horthyho sochu rudou barvou

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

V pátek někdo polil rudou barvou sochu Miklóse Horthyho umístěnou na schodech vedoucích ke kostelu na budapešťském Náměstí svobody (Szabadság tér). Na případ upozornil na sociální síti politik krajně pravicové strany Naše vlast Előd Novák.

Foto: FB Előda Nováka, .

Socha Miklóse Horthyho

Článek

Poškození sochy zachytila bezpečnostní kamera. „Místní kněz Lóránt Hegedűs přivolal policii a zařídil, aby byla socha v nejbližších dnech očištěna,“ napsal na sociální síti politik. „Marně čekáme na odsouzení tohoto činu ze strany primátora Budapešti Gergelye Karácsonye,“ dodal Novák.

Horthyho sochu odhalili v roce 2013. Hlavní město nepovolilo, aby byla umístěna na veřejném prostranství, proto byla umístěna na schodech vedoucích do kostela.

Horthy působil jako viceadmirál, velel rakousko-uherskému válečnému loďstvu. V roce 1920 se stal regentem Maďarského království. Projevil se jako spojenec nacistického Německa, protože chtěl získat zpět území, které Maďarsko ztratilo po podpisu Trianonské smlouvy.

Po druhé světové válce nebyl souzen a v poklidu dožil v portugalském Estorilu. V roce 1993 byly jeho ostatky pohřbeny v rodném městě Kenderes.

Reklama

Výběr článků

Načítám