Hlavní obsah

Vodní děla, slzný plyn. V Bruselu protestuje proti covidovým opatřením 35 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Až 35 tisíc lidí se účastní v Bruselu nedělního protestu proti covidovým pasům a aktuálním koronavirovým opatřením. Policie dav rozháněla pomocí vodních děl a slzného plynu, uvedl s odkazem na místní zdroje server The Brussels Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté v Bruselu použili proti demonstrantům vodní děloVideo: AP

 
Článek

Dav protestujících pochodoval od Severní stanice až k hlavnímu sídlu Evropské komise Berlaymontu. Zprvu poklidné protesty se vyhrotily až kolem 14:30, uvedla mluvčí policie Ilse Van de Keereová.

Demonstranti totiž uhnuli z předem domluvené cesty, a když jim v tom policisté chtěli zabránit, začali zapalovat dýmovnice a dělobuchy. Policisté pak použili vodní děla i slzný plyn. Skupina protestujících se pak rozdělila. Někteří dorazili před budovu Evropské komise, jiní do parku Cinquantenaire a někteří procesí opustili úplně.

Foto: Belgaimage, Reuters

Na protestu proti covidovým pasům se v Bruselu sešlo na 35 tisíc lidí.

Někteří účastníci protestu poté začali po policistech házet zábavní pyrotechniku či lahve. Několik policistů zranili. Později začali také v ulicích zakládat požáry a rozbíjet okna. O ta přišla například budova místní pošty.

Ve Vídni demonstrovaly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření

Koronavirus

„Akce byla předem schválena. Očekáváme několik tisíců účastníků. Naše jednotky je doprovodí od Severní stanice až k cíli, jako to děláme pokaždé. Policie je připravena, nezbytná opatření konzultujeme s organizátory protestu,“ uvedla Van de Keereová, než se situace vyhrotila, pro server HLN.

Policie také s předstihem uvedla, že neočekává, že se demonstrace vyhrotí jako například v sobotu v Nizozemsku. Tam policisté zadrželi bezmála tři desítky lidí.

Foto: Belgaimage, Reuters

Na protestu proti covidovým pasům se v Bruselu sešlo na 35 tisíc lidí.

Před budovou Evropské komise je přichystané pódium, ke kterému by účastníci protestů měli dorazit. „Odsuzujeme opatření omezující naši svobodu. Za rok a půl se ukázalo, že nejsou strukturálním řešením pro zdravotnictví. Do chaosu, v němž se nyní nacházíme, chceme vnést vítr solidarity a s nadějí hledět do budoucnosti,“ uvedli organizátoři protestu.

Belgie patří s 85procentní proočkovaností v dospělé populaci v Evropě mezi nejlepší, díky tomu nemusela zavést přísný lockdown. Vláda ale přesto začala zavádět opětovné restrikce, které mají zabránit šíření koronaviru. Vrátila povinné nošení roušek do kin či divadel a vyžaduje předkládání covidových certifikátů v restauracích, barech a na dalších místech.

Nově také nařídila zaměstnavatelům, aby na čtyři dny v týdnu poslali zaměstnance na home office, pokud to bude možné.

V zemi, která má 11,5 milionu obyvatel, denně přibývá v průměru 12 000 nových případů infekce a nemocnice se potýkají s největším počtem covidových pacientů od května.

Foto: Belgaimage, Reuters

Na protestu proti covidovým pasům se v Bruselu sešlo na 35 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám