Hlavní obsah

V Británii zatkli Baska, co chtěl zabít krále Juana Carlose

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie ve čtvrtek zatkla člena baskické separatistické organizace ETA Eneka Gogeaskoetxea Arronateguiho, který je podezřelý z podílu na pokusu zabít v roce 1997 španělského krále Juana Carlose I. Muž stane před soudem ve Westminsteru. Čelí vydání, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Zadržený člen ETA Gogaeskoetxea

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Španěl Arronategui byl zadržen na základě evropského zatykače v Cambridge v devět ráno místního času (10 SELČ). Při zátahu byly prohledány jedna obytná adresa a dvě adresy firem. Policie neuvedla, kde byl muž zadržen.

V zatykači stojí, že Arronategui je hledaný kvůli podezření „z příslušnosti k ozbrojené skupině, z pokusu zabít krále, z teroristického činu vedoucího k smrti, z držení zbraní, krádeže a padělání“.

Podle španělského ministerstva vnitra je zadržený členem ETA a byl zapleten do spiknutí s cílem zabít krále Juana Carlose vrženými granáty při otevírání Guggenheimova muzea v Bilbau v roce 1997.

Spiknutí bylo odhaleno den před příjezdem krále a atentát se neuskutečnil.

ETA (Baskicko a svoboda) usiluje o odtržení baskických provincií od Španělska. Její boj si vyžádal za 40 let životy 829 lidí, připomíná ČTK. EU a USA ji považují za teroristickou organizaci. V poslední době však zmírnila svoje aktivity a letos v lednu vyhlásila příměří, které ale Madrid nepřijal jako věrohodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám