Hlavní obsah

V Británii se zřítil do moře vrtulník, čtyři lidé zemřeli

– Londýn

Nehoda vrtulníku, který se v pátek zřítil do moře nedaleko britských Shetlandských ostrovů, si vyžádala čtyři oběti. Zbývajících 14 osob bylo převezeno do nemocnice, jejich zranění ale nejsou vážná, oznámila agentura AP s odvoláním na prohlášení policie.

Foto: Reuters

Záchranáři na místě neštěstí nedaleko britských Shetlandských ostrovů

Článek

Vrtulník Eurocopter Super Puma patřící dopravci CHC si najal francouzský těžební koncern Total. Stroj transportoval pracovníky z ropné plošiny Borgsten Dolphin a měl namířeno na letiště Sumburgh na Shetlandských ostrovech, které leží severovýchodně od skotského pobřeží.

Tři kilometry před cílem se však vrtulník zřítil. Na palubě bylo 16 zaměstnanců z ropné plošiny a dva členové posádky.

"Vypadá to na ztrátu kontroly s katastrofálními následky, což se projevilo náhlým zřícením vrtulníku do moře bez možnosti kontrolovaného přistání," řekl koordinátor záchranářů Jim Nicholson. Firma CHC nechtěla o důvodech nehody spekulovat, zatím však zastavila veškeré lety svých strojů Super Puma L2.

Podle policie všichni čtyři mrtví - tři muži a jedna žena - byli cestujícími. Firma Total uvedla, že vyjma jednoho byli cestující na palubě zaměstnanci jejích 12 dodavatelů.

Helikoptéru Super Puma vyrábí firma Eurocopter, divize skupiny EADS. Páteční nehoda není první nehodou této helikoptéry v oblasti. V dubnu 2009 při nehodě u východního pobřeží Skotska zahynulo všech 14 cestujících a dva členové posádky. Další dvě nehody se odehrály loni, při nich však nikdo nepřišel o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám