Hlavní obsah

V Británii poslali dva Čechy za zotročování lidí dohromady na 13 let do vězení

Dover

Soud v britském Doveru poslal ve středu do vězení dva Čechy, otce se synem, za obchodování s lidmi a moderní otrokářství, uvedl server Kent Online. Oba stáli v čele gangu, jehož oběťmi byli lidé z České a Slovenské republiky. Otec Petr Makula byl odsouzen na osm a půl roku, jeho syn Mario na čtyři a půl roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah v domě Petra Makuly v Doveru v květnu 2018Video: Kent Police

 
Článek

Makula starší byl uznán vinným z šesti trestných činů souvisejících s převaděčstvím a moderním otrokářstvím, jeho syn Mario ze tří. Další dva stíhaní, mezi nimiž byla i příbuzná odsouzených, byli obvinění zproštěni.

Osmačtyřicetiletý otec s šestadvacetiletým synem, kteří žili v Kentu na jihu Anglie, podle soudu hledali v Česku a na Slovensku jedenáct let bezdomovce a lidi závislé na alkoholu a drogách. Nabízeli jim dobře placenou práci a bezplatné ubytování v Británii. Ve skutečnosti museli tvrdě dřít, někteří dokonce 24 hodin v kuse v továrně Tudor Tiles v Lyddu nebo v místní myčce.

Sofistikovaný způsob zločinu

Makula si založil zprostředkovatelskou firmu Cladron, přes kterou nabízel pracovníky z ČR a SR. Soudce Rupert Lowe odhadl, že si takto vydělal za jedenáct let trestné činnosti nejméně 900 000 liber (25,4 milionu korun), i když se domnívá, že suma ve skutečnosti byla ještě vyšší. Soud vyslechl výpovědi patnácti obětí, ale soudce se domnívá, že jich byly desítky. Během tohoto svého podnikání si Makula pořídil několik luxusních aut. Soudce upřesnil, že odsouzený muž lidem platil tolik, „kolik si myslel, že jim vystačí“. Někteří dostávali jen pět liber (141 Kč) týdně, další až padesát liber týdně.

Jeden ze svědků, bezdomovec závislý na drogách, vypověděl, že pracoval v továrně v Lyddu za dvacet liber týdně a byl bit.

„Jste silný, dobře stavěný a značně výbušný a násilný muž. Mnoho z dělníků bylo oběťmi vašeho bití. Vaším běžným způsobem bylo dávat facky otevřenou dlaní,“ řekl soudce Makulovi.

O jeho synovi řekl, že se dostal tak brzo do zločinecké skupiny, že si myslel, že je normální zneužívat lidi, jak to dělal otec.

Při zásahu osvobodili 12 osob

Při zásahu v květnu 2018 policisté osvobodili celkem 12 lidí, které odsouzení nutili vykonávat těžkou práci. [celá zpráva]

V říjnu bylo v případu zadrženo dalších šest osob, které byly též obviněny. [celá zpráva]

V domě se čtyřmi pokoji, kde zotročení lidé přebývali, jich v jednu dobu bylo natlačeno osmnáct, ale nemohli se normálně mýt, kohoutky byly odmontované, opláchnout se mohli jen v dřezu.

Makula starší už byl jednou odsouzen na podvod. Jeho obhájkyně Paramjit Ahluwaliaová hájila klienta romského původu s tím, že trpěl předsudky proti svému etniku. Dodala, že ne všichni najatí pracovníci dostávali pouhou almužnu.

Detektiv James Derham, který na případu pracoval, uvedl ke zločinům dvojice: „Převaděčství a moderní otrokářství jsou dva nejrychleji bující mezinárodní zločiny a jsou velkým zdrojem příjmu lidí, kteří se málo starají o utrpení, jež způsobili obětem, které ošálili, aby přijeli do Spojeného království za lepším životem.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám