Hlavní obsah

V Británii pátrali po bouři po 1700 běžcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Vrtulník britského letectva pomáhal pátrat po stovkách nezvěstných běžců, kteří se v sobotu v oblasti Lake District účastnili dvoudenního extrémního přespolního maratónu a zaskočila je bouře. Závod byl kvůli počasí předčasně ukončen v sobotu, když celou oblast zasáhly přívalové deště, záplavy a prudký vítr. Ztracené sportovce se do nedělního odpoledne podařilo najít.

Článek

Závodu se účastnilo na 2500 běžců, o 1700 pořadatelé do nedělního odpoledne nevěděli. Situaci komplikovalo kromě mizerného počasí i fakt, že v oblasti není mobilní signál.

"Nelze říci, kolik lidí v hornatém terénu uvízlo, protože tam nefunguje mobilní signál," prohlásil podle AP člen místních záchranářů Bob Liddell. Satelitní navigační systémy a mobilní telefony jsou navíc při závodu zakázané. "Jsem přesvědčen, že organizátoři nemohli za tohoto stavu mít spočítané všechny účastníky," dodal Lidell.

O 750 účastnících se vědělo, že strávili noc na místních farmách, ve stájích, ale také v opuštěných dolech.

Mark Weir, který v Honisteru provozuje lom na břidlici, oznámil, že v jeho budovách poskytl útočiště asi 300 závodníkům. "Počasí je šílené a zdá se, že se stále zhoršuje," sdělil po internetu. V místě napršelo od čtvrtka 40 centimetrů srážek.

Dalších čtyři sta lidí přespalo na ovčí farmě Gatesgarth.

Závodníky ošetřovali kvůli podchlazení

Několik desítek lidí však muselo být ošetřeno, dvanáct lidí skončilo v nemocnici s podchlazením a drobnými zraněními.

Pořadatelé se o životy 1700 nezvěstných neobávali, protože se jednalo o zkušené a dobře vybavené běžce, kteří na trať vybíhají ve dvojicích. Předpokládali, že mnozí byli už mimo postiženou oblast, ale nedali organizátorům vědět, že jsou v pořádku.

Policie, pátrající po běžcích, však požádala o pomoc i armádu, která poskytla helikoptéru.

Nejtěžší britský kros

Náročný závod u Keswicku se koná od roku 1968. Jednotlivé tratě jsou dlouhé 40 až 80 kilometrů a mají převýšení až 3000 metrů. Jde o jeden z nejnáročnějších krosů v Británii, koná se právě v říjnu, aby prověřil kvality závodníků.

Přestože foukal silný vítr a kapky deště se zabodávaly do tváří jako špendlíky, jak pravil Rob Darrington, účastníci si nestěžovali. Správce dolu Mark Weir ale kritizuje pořadatele, že závod nezrušili: „Jsme přetíženi poskytováním záchrany, slabá záchranná služba je ve tmě venku v horách.“

Podle něj je jedna věc prověřit kvality závodníků a druhá, jestliže v důsledku mizerného počasí se musí pátrat po 1700 závodnících. Počasí bylo tak špatné, že v sobotu kvůli větru, mlze a dešti nemohly vzlétnout ani vojenské vrtulníky. Za den napadlo tolik srážek, jako jindy za měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám