Hlavní obsah

V bratislavském domově důchodců zemřelo v prosinci 13 lidí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Neobvykle vysoký počet úmrtí zaznamenaly úřady v jednom z bratislavských domovů důchodců. Deník Nový čas v sobotu uvedl, že v prosinci zemřelo v tomto zařízení 13 důchodců. Odborníci nad tímto počtem kroutí hlavou a počet mrtvých považují za příliš vysoký.

Foto: Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ředitelka zařízení listu potvrdila, že hlavním důvodem většího počtu úmrtí bylo chřipkové období. „Jednalo se o lidi s nejvážnějšími diagnózami,“ uvedla ředitelka Eva Samolejová.

Dodala, že i někteří zaměstnanci jsou nemocní. Zdůraznila však, že péče o seniory je zabezpečena.

Oslovení lékaři potvrdili, že u starších lidí je v zimních měsících větší výskyt onemocnění dýchacích cest a pokud dostanou zápal plic, může dojít k úmrtí. „Z hlediska prevence by měli být klienti v průběhu října očkováni proti chřipce i proti pneumokoku,“ řekla internistka Etela Janeková.

Martin Halas z institutu pro výzkum sociálně-ekonomických rizik označil počet úmrtí ve zmíněném domově důchodců za „maximálně neobvyklý“ a mělo by se podle něho prozkoumat, zda nedošlo k zanedbání péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám