Hlavní obsah

V Bratislavě přistálo ruské letadlo s palivem pro jaderné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na bratislavském letišti Milana Rastislava Štefánika přistálo v úterý ráno ruské letadlo IL-76 společnosti Volga Dnepr Airlines s palivem pro slovenské jaderné elektrárny v Mochovcích a Jaslovských Bohunicích. Potvrdilo to slovenské ministerstvo hospodářství.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

Stalo se tak navzdory tomu, že Slovensko uzavřelo vzdušný prostor pro ruské lety kvůli útoku Ruska na Ukrajinu. V tomto případě však byla použita výjimka, kterou je možné uplatnit v případě humanitární pomoci a právě jaderného paliva.

Slovensko spolupracovalo při této akci také s Polskem. Ministerstvo hospodářství ubezpečilo, že země má v současnosti dostatek jaderného paliva.

Rusko nesmí používat více než polovinu svých dopravních letadel. Má je na leasing

Ekonomika

Slovensko zabezpečuje provoz svých jaderných elektráren v čase, kdy kvůli sankcím uvaleným na Rusko za útok na Ukrajinu mohou nastat problémy s dodávkami paliva.

„Po plynu a ropě má slovenské hospodářství pojištěný další energonosič. Jsem rád, že jsme to logisticky zvládli, a děkuji ministerstvům zahraničí a dopravy za skvělou koordinaci při řešení povolení,“ uvedl ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita SaS).

Reklama

Výběr článků

Načítám