Hlavní obsah

V Bratislavě demonstrovali za nezávislé veřejnoprávní stanice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Za účasti 500 lidí se konala ve čtvrtek před bratislavským sídlem Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) demonstrace za nezávislou veřejnoprávní instituci. Propouštění redaktorů RTVS za projevený názor označili organizátoři protestu za návrat k mečiarismu. Na závěr protestu vytvořili účastníci demonstrace kolem budovy RTVS živý řetěz.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace v Bratislavě na podporu nezávislých veřejnoprávních médií.

Článek

„V období, kdy celým Slovenskem otřásla vražda novináře a jeho snoubenky, je otázka svobodné a nezávislé novinářské práce o to důležitější. Zpravodajství RTVS se stalo nejdůvěryhodnějším i díky práci redaktorů, kteří jsou dnes kritizování a propouštěni,“ konstatovali organizátoři protestu, kteří žádají generálního ředitele RTVS Jaroslava Rezníka, aby napjatou situaci urychleně vyřešil.

„Nikoliv však šikanou a výpověďmi. Je nemyslitelné, aby proti sobě stála značná část redaktorů a vedení instituce,“ dodali organizátoři protestu. Redaktory RTVS podpořilo v otevřeném dopise téměř 200 kolegů z jiných slovenských redakcí. Nezávislost RTVS podpořil i prezident Andrej Kiska.

Nepřátelská atmosféra

Vedení RTVS neprodloužilo smlouvy čtyřem externím redaktorům, kteří kritizovali poměry v této instituci. Pod otevřený dopis o „práci v nepřátelské atmosféře“ se podepsalo 59 redaktorů a někteří z nich mluví přímo o normalizaci v RTVS.

Ačkoli se jednalo o externisty, všichni se podíleli na výrobě zpravodajství a někteří z nich pracovali v RTVS řadu let. „Několika redaktorům skončila dohoda o externí spolupráci a vedení zpravodajství se rozhodlo, že ji neprodlouží," vysvětlila tento krok mluvčí RTVS Erika Rusnáková. Ještě předtím propustila RTVS editorku zahraničního zpravodajství Oľgu Bakovou, která byla v minulosti také zpravodajkou České televize na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace na podporu nezávislých veřejnoprávních médií před slovenským rozhlasem.

Redaktorka a moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová před časem založila ve zpravodajství odbory, aby se redaktoři mohli lépe bránit proti podobným krokům vedení instituce. „V RTVS je normalizace,“ nechala se slyšet Kovačič Hanzelová.

Konspirační zprávy o syrských dětech  

„Už týdny se nám naše vedení snaží protlačit hlouposti do vysílání. Šéfredaktor například navrhoval, abychom vysílali nesmyslné neověřené konspirace,“ konstatovala Kovačič Hanzelová. Zpráva měla údajně být o tom, že se syrským dětem dávali šumivé tablety, aby měly pěnu u úst a vypadalo to jako chemický útok. Vedení RTVS reagovalo opatřením, že Kovačič Hanzelová nyní nemůže pracovat na politických tématech.

Mluvčí RTVS Rusnáková zdůraznila, že se jedná o šíření nepravdivé informace. „Nic takového na poradě nezaznělo, to potvrdili všichni přítomní redaktoři a editoři. Toto vymyšlené tvrzení poškozuje dobrou pověst RTVS a důvěryhodnost zpravodajství,“ řekla mluvčí.

Situaci v RTVS kritizovala i mezinárodní organizace Reportéři bez hranic. Rezník, kterého do funkce dosadily dvě nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a Slovenská národní strana, odůvodnil propuštění externistů snahou o „posílení interních kapacit“. Mluvčí RTVS Rusnáková nadále tvrdí, že redaktoři pracují v maximálně svobodné atmosféře, bez jakýchkoli vnějších a vnitřních zásahů a politických vlivů.

Reklama

Výběr článků

Načítám