Hlavní obsah

V Berlíně protestovaly tisíce odpůrců koronavirových opatření, 600 zadržených

Berlín
Aktualizováno

Asi pět tisíc lidí se v neděli vzepřelo úřednímu zákazu a zamířili do ulic Berlína, aby vyjádřili nespokojenost s protikoronavirovými opatřeními německé vlády. Na některých místech se demonstranti střetli s policisty. Policie jich na 600 zadržela, napsala agentura AP.

Foto: Fabian Sommer, ČTK/AP

Demonstrant s kbelíkem na hlavě. Je na něm nápis: naprosté bezpečí před hloupým virem

Článek

Německé úřady v pátek zakázaly konání 13 demonstrací, které organizátoři svolali na tento víkend. Na jednu z akcí se podle organizátorů předem zaregistrovalo 22 500 lidí, další pochod chystaný na neděli měl přitáhnout 3500 osob. Úřady zákaz zdůvodnily tím, že na podobných akcích je vysoké riziko nákazy koronavirem, i proto, že jejich účastníci zpravidla nenosí roušky a nedodržují ani další opatření.

Foto: Fabian Sommer, ČTK/AP

Nedělní demonstrace v Berlíně

Část demonstrantů ale zákazu neuposlechla a začala se od dopoledne shromažďovat na různých místech metropole. Někteří z demonstrantů nesli transparenty s nápisy "Svobodu" a "Ne koronavirové diktatuře". Berlínská policie v ulicích rozmístila více než 2000 svých příslušníků a nad městem přelétávaly vrtulníky. Odpoledne se začaly davy nespokojenců zvětšovat. Někteří napadli policisty, kteří se snažili změnit směr jejich pochodu, uvedla policie na twitteru.

Foto: Fabian Sommer, ČTK/AP

Policie zatýká jendu z demonstrantek

"Pokusili se prorazit policejní kordon. Policisté proti nim museli použít slzný plyn, obušky a fyzickou sílu," konstatovala policie na twitteru. U Vítězného sloupu použili policisté také vodní děla, napsala agentura DPA.

Německo řadu opatření určených k zamezení šíření koronaviru v květnu uvolnilo. U mnoha aktivit, včetně návštěvy vnitřních prostor restaurací či pobytu v hotelu, je však zapotřebí předložit potvrzení, že je dotyčný plně naočkován nebo se v nedávné době zotavil z covidu anebo má negativní výsledek testu na koronavirus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám