Hlavní obsah

V Berlíně nasadili proti demonstrantům vodní dělo

ČTK,
Berlín
Aktualizováno

V centru Berlína se sešlo ve středu v poledne na deset tisíc lidí protestujících proti novele zákona o potírání infekčních chorob. Úřady demonstraci rozpustily, protože však 5000 lidí odmítlo opustit prostor u Braniborské brány a Reichstagu, policie proti nim nasadila vodní děla i pepřové spreje, uvedl sever týdeníku Focus. Zásah trval několik hodin. Protesty nezabránily schválení novely, která uzákoňuje současná karanténní opatření včetně nošení roušek.

Záznam: Policie v Berlíně rozhání demonstranty vodním dělemVideo: Reuters

 
Článek

Policie v poledne na Twitteru oznámila, že pořadatel ukončil demonstraci mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem. „Účastníci nyní již bývalé demonstrace mají povinnost místo opustit,” uvedla policie.

Vodní dělo a pepřový sprej policie použila proti asi pěti tisícům lidí, kteří protestovali nedaleko na náměstí 18. března u Braniborské brány a odmítli odejít. Policie, která používá i pepřový sprej, tak postupovala jen pomalu a místo dostala pod kontrolu až po několika hodinách. Demonstranti byli podle policie vybaveni pepřovým sprejem a také kamením a dělbuchy, po policistech házeli rovněž lahve.

Odpoledne se na Twitteru objevily falešné zprávy, které se vydávaly za prohlášení policie. Jeden z takových tweetů uváděl, že policie získala od vlády rozkaz střílet, pokud demonstranti neustoupí. Další zase tvrdil, že vodní děla demonstranty postřikují chemickými a vakcinačními látkami.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Vodní děla a plyn použila německá policie proti demonstrantům u Braniborské brány.

Policie opakovaně varovala, že akce rozpustí, pokud lidé nebudou dodržovat hygienická opatření včetně rozestupů.

Demonstranti protestovali proti schvalované novele zákona o infekčních chorobách, kterou považují za protiústavní. Nelíbí se jim, že součástí úpravy jsou mimo jiné dodržování odstupu, nošení roušek či nucené uzavírky obchodů. Část kritiků novelu dokonce označuje za obdobu zmocňovacího zákona z roku 1933, díky kterému se nacistický vůdce Adolf Hitler mohl chopit neomezené moci.

Poslanci novelu schválili

Novelu zákona, která dává právní rámec stávajícím opatřením pro boj s koronavirem včetně nošení roušek,  poslanci schválili 415 hlasy proti 236. Osm poslanců se hlasování zdrželo. Jednání se snažila zablokovat Alternativa pro Německo, debatu narušila po 13. hodině plakátovou akcí.

Později odpoledne schválila novelu zákona o infekčních chorobách i Spolková rada, druhá německá parlamentní komora.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zásah německé policie u Braniborské brány

Demonstrace se měly původně konat přímo před budovou Reichstagu, ve které sídlí Spolkový sněm. Ministerstvo vnitra zde ale z obav před násilnostmi a možným útokem na budovu parlamentu, kde poslanci novelu právě posuzují, pořádání protestů zakázalo.

Vstup do vládní čtvrti, kde jsou budovy parlamentu a sídlo kancléřky Angely Merkelové, byl veřejnosti zapovězen. V Berlíně bylo v pohotovosti 2200 policistů, část z nich byla povolána i z jiných spolkových zemí.

Foto: Christian Mang, Reuters

Demonstrace v Berlíně

Reklama

Výběr článků

Načítám