Hlavní obsah

V Berlíně a Hamburku se odehrály tradiční prvomájové potyčky radikálů s policií

V Berlíně a Hamburku se ve středu večer odehrály potyčky mezi radikálně levicovými demonstranty a policií. Vzduchem létaly kameny, láhve a dělbuchy. V Hamburku policie použila vodní děla, informovala agentura DPA. Jenom v Berlíně bylo v ulicích na 7000 policistů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Příznivci krajní pravice v Berlíně na 1. máje

Článek

Nepokoje se v obou německých městech kolem 1. máje odehrávají ve větší či menší míře každý rok. Už v noci na středu policie v Berlíně zadržela kvůli výtržnostem nejméně 20 účastníků několikatisícové demonstrace namířené proti krajní pravici.

V německém hlavním městě se bez násilností neobešel manifestační pochod, který se ve středu vydal ze čtvrti Kreuzberg k Braniborské bráně. Krátce před setměním začali neznámí protestující házet lahve na policejní vozy. Rozbili také okna jedné spořitelny. Výtržníci převrátili jeden automobil, další zdemolovali.

Policie v Berlíně použila vodní děla

Další tisícovky lidí se zúčastnily odborářské demonstrace u Braniborské brány. Tradiční pokojné prvomájové veselice ve čtvrti Kreuzberg se odpoledne zúčastnilo na 40 000 lidí.

V berlínské čtvrti Schöneweide se ve středu policii dařilo držet od sebe stovky stoupenců krajní pravice a jejich odpůrce. Policie však musela nasadit vodní děla a pepřový sprej proti vrhačům kamenů z řad levicových demonstrantů. Podle odhadů policie přišlo demonstrovat kolem 480 krajní pravice a 2000 jejich odpůrců.

V Hamburku ve středu městem táhl průvod 1400 lidí pod heslem Proletariát nemá vlast. Policisté se stali terčem dělbuchů, několik jich bylo zraněno. Když policie nasadila vodní děla, organizátoři protest předčasně rozpustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám