Hlavní obsah

V Belgii strhli sochu krále Leopolda II. kvůli krutovládě v Kongu

Na mnoha místech v Belgii byly poničeny sochy bývalého panovníka Belgie Leopolda II. Minulý týden pachatelé polili červenou barvou sochu krále Baudouina I. Oba bývalí panovníci byli kritizováni za svůj rasismus. V Bruselu byla stržena z podstavce busta Leopolda II. a v centru belgické metropole někdo červenou barvou potřísnil královu sochu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Busta belgického krále Leopolda II. politá červenou barvou.

Článek

Sochu krále Leopolda II. strhli vandalové v Bruselu, v městské části Auderghem z kamenného soklu a polili ji červenou barvou. Místo ní na podstavec umístili fotografii Patrice Lumumby, prvního premiéra nezávislého Konga. Svrženou bustu nechaly úřady prozatím převézt do skladu.

V prohlášení, které poskytli stanici RTBF, pachatelé uvedli, že bojovali za odstranění sochy několik let, ale nikdo je nevyslyšel. Starosta Auderghemu Didier Gosuin akci odsoudil. „Takto se v demokracii nepostupuje. Takto se nevrací historie do správných kolejí,“ uvedl. Řada dalších místních politiků událost označila za vandalský čin.

Za Leopolda II. byl v Kongu brutální režim s miliony obětí

Leopold II. byl belgickým králem v letech 1865 až 1909. Za jeho vlády Belgie kolonizovala současné Kongo, které připadlo do králova osobního vlastnictví. Ve jménu „civilizační mise“ zřídili kolonisté v Kongu brutální režim stojící na vykořisťování a nucené práci dělníků na kaučukovníkových plantážích. Podle odhadů historiků zahynulo v důsledku belgických represí na deset milionů Konžanů.

Barvou aktivisté polili Leopoldovu jezdeckou sochu v Bruselu, poškozeny byly také jeho pomníky v Tervurenu či Halle. V Antverpách v úterý odstranily úřady Leopoldovu sochu, kterou předtím poškodili demonstranti. Na univerzitách v Lovani a Monsu už nevisí Leopoldovy obrazy.

Foto: Bart Biesemans, Reuters

Poničená socha belgického krále Leopolda II. v Ekerenu nedaleko Antverp.

Červenou barvou kdosi potřísnil také sochu krále Baudouina I., který stál v čele Belgie v letech 1951 až 1993. Na sokl u bruselské katedrály někdo napsal „Réparation“. Kongo získalo nezávislost právě za Baudouinovy vlády v roce 1960. Řeč, kterou pronesl u příležitosti předání moci, ale podle mnohých oslavovala belgickou kolonizaci a opomíjela masakry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sochy v Londýně a Antverpách se staly terčem útoků.Video: Reuters/AP

V ulicích evropských měst byla v posledních dnech poškozena řada soch lidí spojovaných s rasismem, kolonialismem či otrokářstvím. Několik pomníků už nechaly úřady odstranit. V Británii o víkendu strhli demonstranti sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona v Bristolu a na sochu bývalého premiéra Winstona Churchilla v Londýně napsali, že byl rasista. Podobný nápis se objevil i na Churchillově soše v Praze. V Lisabonu v pondělí barvou potřísnili sochu jezuitského misionáře Antónia Vieiry.

Terčem útoku bílou barvou se stal ale například i pomník ve francouzském městě Pau, který připomíná zrušení otroctví, a neznámou chemickou látkou kdosi polil pomník jamajského básníka Alfreda Fagona v Bristolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám