Hlavní obsah

V Bavorsku po Schengenu vzrostl počet ilegálů, klesla kriminalita

Novinky, ČTK, aš, Bayerische Rudnfunk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

0 čtyřicet procent se zvýšil po zrušení hraničních kontrol mezi ČR a Německem počet ilegálních přistěhovalců, kteří se do Bavorska dostali z Čech. Naopak klesla kriminalita způsobená cizinci, uvedl v pátek bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Hodnotil situaci v prvním poletí letošního roku jako „opatrně optimistickou“.

Článek

Během první poloviny tohoto roku bylo zadrženo 633 lidí, kteří nedovoleně překročili česko-německou hranici, což je o 40 procent více než před rokem než před rokem," uvedl Hermann. Hned však dodal: "Zpravidla ale tyto osoby přicestovaly jen ke krátkým pobytům." Většinou se jednalo o Vietnamce žijící v ČR, kteří neměli platná víza. Německo většinou navštívili jen na několik hodin.

K opatrnému optimismu jej vede především fakt, že o třetinu poklesl počet trestných činů spáchaných cizinci. V oblasti do 30 km od hranic ukradli 56 aut, což je o 40 procent méně než během prvních šesti měsíců roku minulého. Počet vloupání do domácností se snížil o 17 procent, uvedlo Herrmannovo ministerstvo v tiskovém prohlášení.

Pochvaloval si spolupráci s českými policisty

Hermann ocenil spolupráci mezi bavorskou a českou policií při pátrání po osobách v novém společném policejním centru ve Schwandorfu, kde se koordinují akce přesahující státní hranici. Během první poloviny roku tu bylo vykonáno více než 7000 společných úkonů od pomoci při vyšetřování až po právní pomoc.

"Vynikající spolupráce bavorské policie s našimi českými sousedy je zárukou bezpečnosti pro občany žijící v pohraničí. Získali jsme svobodu, aniž bychom ztratili bezpečí," konstatoval bavorský ministr. Bavorsko se přitom podobně jako Rakousko obávalo, že po rozšíření schengenského prostoru volného pohybu, jež se uskutečnilo 21. 12. 2007, kriminalita vzroste.

Tvrdé kontroly

Kontroly přímo na hraniční čáře podle dohod mezi bezpečnostními orgány ČR a Německa nahradily namátkově prováděné kontroly do hloubi 30 kilometrů od hranic.

Podle některých řidičů i pasažérů autobusových linek ale nové kontroly přesahují běžný rámec a připomínají zrušené hraniční kontroly.

Český premiér Mirek Topolánek na jaře dokonce uvedl, že zpřísnění kontrol považuje za šikanu a porušení schengenských dohod. Německé velvyslanectví na to reagovalo prohlášením, že občasné kontroly v hraničním prostoru se nyní uskutečňují pouze podle schengenských norem a že namátkovému zastavení podléhají i Němci.

Reklama

Výběr článků

Načítám