Hlavní obsah

V Bavorsku očkování vázne, vakcínu se nedařilo uchladit

Novinky,
Berlín

V několika německých městech má očkování proti koronaviru zpoždění. Zdravotníci při kontrole balení vakcíny zjistili, že se nepodařilo po dobu přepravy dodržet požadovanou teplotu.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Němci čekají ve frontě na očkování proti koronaviru

Článek

„Když se četla data ze záznamníků teploty v chladících boxech, ve kterých byla vakcína přepravována, objevily se pochybnosti, zda byly splněny podmínky přepravy v chladu,“ uvedl zdravotnický úřad v Lichtenfelsu na severu Bavorska.

Kromě Lichtenfelsu hlásily podobné problémy i úřady v dalších městech na severu Bavorska - v Coburgu, Kronachu, Kulmbachu, Hofu, Bayreuthu a Wunsiedelu i v jihobavorském Ausburgu.

Dvě třetiny Němců se chtějí nechat očkovat proti koronaviru

Evropa

Očkování v nich bylo proto odloženo. „Očkování proti koronaviru není o tom, kdo očkuje nejrychleji, nebo kdo dá nejvíce dávek. Bezpečnost a svědomitá práce pro blaho populace má nejvyšší prioritu,“ vysvětlil radní Hofu Oliver Bär.

Vakcína od Pfizeru/BioNTechu se musí přepravovat při teplotě mínus sedmdesát stupňů Celsia, aby neztratila účinnost před tím, než se rozveze do očkovacích středisek. V této teplotě se dá skladovat až šest měsíců. V teplotě od dvou do osmi stupňů, jaká je v běžné chladnici, ji lze uchovávat jen pět dnů.

EU neměla zájem o miliony dávek, tvrdí Der Spiegel

Zahraniční

Pfizer pro přepravu navrhl speciální boxy vyplněné suchým ledem, který je má udržet v chladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám