Hlavní obsah

V Anglii otevřeli noční kluby a zahodili roušky. V Česku se pořádají hony na tancující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn
Aktualizováno

Zatímco obyvatelé Anglie se tento týden dočkali dlouho odkládaného Dne svobody a konečně mohou vyrazit do klubů, barů a restaurací prakticky bez omezení, návštěvníkům nočních podniků v centru Prahy policie víkendové večery zpestřila mohutnou razií. Počínaní úřadů v Česku a Anglii tak ostře kontrastuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Londýně o víkednu opět vyrazili do nočních klubů, v Praze v nich probíhaly policejní kontrolyVideo: Novinky, Newsflare, AP

 
Článek

Počty nově nakažených ve Spojeném království sice rychle roste, na konci minulého týdne úřady několikrát zaznamenaly nejvyšší denní bilanci nakažených koronavirem za posledního půl roku, přičemž v neděli jich v téměř 67milionovém Spojeném království přibylo 48 161, vláda přesto od záměru rozvolnit v Anglii (nikoliv celém království) a dopřát občanům den svobody neupustila.

Angličané zkouší život bez omezení. Navzdory odborníkům i veřejnosti

Koronavirus

Počínaje pondělkem tak v Anglii končí mezi jinými i povinnost plošného nošení roušek uvnitř i venku. Poprvé od března mohou otevřít noční kluby pro neomezený počet návštěvníků.

Finálního rozvolnění se přirozeně dočkaly i hospody, bary a veškeré další podniky. A jak je vidět na videu výše, v Anglii se na pondělní den svobody nečekalo. Lidé se bavili už o víkendu. Nikdo od nich nevyžadoval potvrzení o testu, očkování ani jiné formality.

V Praze policejní represe

To v Praze o víkendu zvolili odlišný přístup. V noci na sobotu hygienici vyrazili společně s několika desítkami policistů včetně pořádkových jednotek a příslušníků cizinecké policie do centra. Co kontrolovali?

„Budeme se zaměřovat hlavně na vybrané noční podniky, kde je potřeba dodržovat pravidla: prokázat negativitu, v podniku by nemělo být víc lidí než míst k sezení, mezi hudebníky a zákazníky je předepsaná vzdálenost a je zakázaný tanec," vysvětloval minulý týden Radiožurnálu náměstek policejní prezidenta Martin Vondrášek.

Manévry v Praze. Dav policistů a hygieniků kontroloval hudební kluby

Domácí

V klubech či diskotékách je sice už povolena hudební produkce, dále je tam ale zakázáno tančit. Tanec je totiž podle hygieniků typ fyzické aktivity, kde se při počtu relativně vysokého množství lidí na jednom místě koronavirus velmi snadno šíří.

Zatímco v Londýně už se tak vesele tančilo, v Praze policisté rozdávali povětšinou 500korunové pokuty.

Britský premiér Boris Johnson po tlaku a kritice části odborné i laické veřejnosti tento týden oznámil, že od konce září budou smět do klubů a na velké společenské akce jen plně naočkovaní. Bude to v době, kdy už bude mít celá dospělá populace možnost vakcinaci podstoupit.

Anketa

Který přístup je rozumnější?
Český
26,7 %
Anglický
73,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4427 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám