Hlavní obsah

V Albánii začal proces s vrahem dvou českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

V albánské metropoli Tiraně začal za přísných bezpečnostních opatření soudní proces se Sokolem Mjacajem, obžalovaným z červencové vraždy dvou českých turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zajišťuje místo, kde našli zavražděné české turistyVideo: Reuters

 
Článek

"Obhájce vyjádřil za stranu obžalovaného hlubokou lítost za trestný čin, který spáchal. K trestnému činu se obžalovaný přiznal a zároveň požádal o takzvané zkrácené soudní řízení," uvedla česká velvyslankyně.

Jak dodala, v případě, že by soud na zkrácené řízení přistoupil, znamenalo by to, že "konečný trest by byl krácen o třetinu a případný trest doživotí by byl krácen na 35 let vězení".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednání začalo ve 14:30 a o necelou hodinu později bylo odročeno do 3. listopadu.

Ve srovnání s jinými soudy, které se v Albánii konají, na místě panovala velmi přísná bezpečnostní opatření.

V sále byli přítomni čtyři příslušníci policie a veřejnost si do něj mohla přinést pouze tužku a papír, nikoli mobilní telefony či kabelky. Jednání soudu sledovaly štáby asi deseti televizních stanic.

Obžaloba předvolala dva svědky

Během slyšení vystoupili i zástupci prokuratury, kteří přečetli obžalobu a obvinili Mjacaje z krádeže, která vedla k úmrtí, a z nelegálního držení zbraní. Zároveň prokuratura požádala o předvolání dvou svědků, jež by měli vystoupit během dalšího stání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Albánská policie zadržela podezřelého z vraždy českých turistůVideo: Reuters

Panel tří soudců následně řízení nakrátko odročil, aby se poradil ohledně dalšího postupu. Pak podpořil návrh prokuratury a zamítl zkrácené řízení.

Mjacajova obhájkyně také žádala o psychologické vyšetření obžalovaného, to však panel soudců také zamítl.

Soud může uložit doživotí

Podle albánského trestního zákoníku může Mjacajovi hrozit za krádež vedoucí ke smrti obětí 15 až 25 let, případně doživotí, za nelegální držení zbraní až sedm let.

Obžalovaný byl zadržen v neděli 5. července, dva dny po zastřelení českých turistů. Policie ho obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných.

Nevraždil poprvé

České turisty Sokol Mjacaj zavraždil jen měsíc poté, co byl po šesti letech podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával desetiletý trest za vraždu třináctiletého chlapce. I tehdy byla jeho motivem loupež.

Neměli se bránit

Při výslechu Mjacaj vypověděl, že nechtěl Čechy zabít, ale jen okrást. Oni se prý ale bránili, a když mu chtěli vzít zbraň, oba je zabil.

Turisty přepadl ve vesnici Lotaj, namířil na ně zbraň a donutil je, aby ho pustili k sobě do auta. "Chtěl jsem po nich peníze a cennosti, oni ale předstírali, že mi nerozumí," vypověděl muž na policii.

Když dojeli do lesa, český turista se několikrát pokusil zmocnit jeho zbraně a místo toho, aby zastavil, pokračoval dál, uvedl Mjacaj. Tehdy prý oba Čechy zastřelil, automobil naboural a z vozu utekl.

Střeleni zblízka do hlavy

I výsledky pitvy údajně ukázaly, že Češi byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vpředu na místě spolujezdce.

Zavražděnými byli sedmadvacetiletý hasič ze Sušice a jeho o devět let starší přítelkyně. Pár trávil v albánském národním parku Thethi dovolenou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám