Hlavní obsah

Uzavření balkánské cesty zabralo, počet běženců v Německu razantně poklesl

Berlín

Po uzavření takzvané balkánské cesty stagnuje počet migrantů, kteří přišli do Německa. V prvním pololetí letošního roku dorazilo jen 226 tisíc běženců, oznámil v pátek spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière. Počty nemusejí být zcela přesné, protože ještě nebyly sejmuty všem žadatelům o azyl otisky prstů, upozorňuje německý úřad. Ve srovnání s loňským rokem je ovšem počet příchozích podstatně nižší.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti hledají nové cesty pro cestu do Evropy.

Článek

V roce 2015 Německo registrovalo 1 091 894 žadatelů o azyl. Jen loni v listopadu přišlo do země přes 200 tisíc migrantů, upozornil deník Die Welt.

Čísla, která v pátek zveřejnilo ministerstvo vnitra, jsou ovšem podstatně nižší. V červnu se registrovalo méně než 20 tisíc migrantů. V květnu a dubnu to bylo kolem 16 tisíc a v březnu 21 tisíc. V době před březnovým uzavřením takzvané balkánské cesty byl počet příchozích mnohem vyšší. V únoru dorazilo do Německa 61 tisíc lidí a v lednu to bylo 92 tisíc.

Situace stále nestabilní

Nejčastěji v Německu letos azyl hledali Syřané, dorazilo jich 75 tisíc. Další početné skupiny příchozích migrantů tvořili Afghánci (39 tisíc) a Iráčané (38 tisíc). O azyl do Německa přicházeli požádat ale také Íránci (9200) či občané Ruské federace (5400).

Razantní snížení počtu příchozích migrantů je podle de Maizièra důsledkem uzavření balkánské cesty a také dohody mezi Evropskou unií s Tureckem. „Uprchlická krize není sice vyřešená, ale její řešení v Evropě i v Německu zdárně postupuje," řekl ministr. Odhad počtu příchozích migrantů pro zbytek letošního roku sdělit nechtěl. Situace je podle něj totiž nadále příliš nestabilní.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám