Hlavní obsah

Už nikdy více. Maďarsko si připomnělo 65. výročí protikomunistického povstání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko si v sobotu připomnělo 65. výročí protikomunistického povstání z roku 1956. Půl roku před parlamentními volbami vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána ladila oslavy tak, že připomínala především protivládní demonstrace z roku 2006, které potlačila tehdejší socialistická vláda v čele s Ferencem Gyurcsányem.

Foto: MTI

Viktor Orbán si připomněl 65. výročí protikomunistického povstání z roku 1956.

Článek

V říjnu 1956 začala v Maďarsku revoluce, která byla namířená proti komunistické diktatuře a sovětské okupaci.

Po třech týdnech bylo povstání potlačené v krvi pomocí sovětských tanků. Zahynulo několik stovek lidí a po potlačení povstání byli účastníci souzeni. V roce 1958 byl popravený premiér Imre Nagy, který se přidal na stranu revoluce.

V rámci sobotních oslav se v Budapešti konal tzv. Mírový pochod s heslem „Nikdy více“ za účasti desítek tisíc lidí.

„V roce 1956 prchali komunisté do Moskvy. V roce 2006 jsme takové štěstí neměli,“ řekl ve svém projevu premiér Viktor Orbán s narážkou na Gyurcsánye, socialistického premiéra z roku 2006.

Foto: MTI

Shromáždění v Budapešti

Gyurcsány v roce 2006 v povolebním projevu ke spolustraníkům přiznal, že voličům lhali. Projev se dostal na veřejnost a lidé vyšli do ulic.

Policie demonstrace potlačila obušky, vodními děly a gumovými projektily. „Dnes si připomínáme dny před 65 lety a odpoledne před 15 lety,“ uvedl Orbán.

Kritika Bruselu

Orbán v projevu kritizoval také Brusel, když o Evropské unii řekl, že se vůči Maďarům a Polákům chová tak, jako je zvykem s nepřáteli.

„Máme přitom pocit déjà vu, když se v Evropě objevuje ovzduší Brežněvovy doktríny. Evropská unie na nás útočila, i když jsme zastavili migranty, postavili plot a ochránili jsme naše hranice. Připomínáme Bruselu, že s námi si neporadili ani komunisté,“ řekl maďarský premiér.

Opozice uspořádala vlastní akci pod heslem Společně za svobodné Maďarsko. Opozice vytvořila před dubnovými volbami jednotný blok a opozičním kandidátem na premiéra je Péter Márki-Zay.

Foto: MTI

Účastníci Mírového pochodu v Budapešti

„V roce 1956 měli Maďaři dost zastrašování a nenávistných kampaní. My toho máme dost teď. Pokud se spojíme v boji proti společnému nepříteli, zvítězíme,“ uvedl Márki-Zay.

„Nejen my bojujeme za svobodu, ale také Orbán a jeho přátelé rovněž bojují o svobodu. Bojují za to, aby oni zůstali na svobodě a my abychom nebyli svobodní,“ dodal.

Předseda strany Jobbik Péter Jakab svém projevu zdůraznil, že s diktátory se nesmlouvá. „Bylo tak v roce 1956 a je to tak i v roce 2021,“ řekl Jakab.

Reklama

Výběr článků

Načítám