Hlavní obsah

Teror v Nice: Tři mrtví, ženě útočník uřízl hlavu

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice
Aktualizováno

Při útoku nožem v bazilice ve francouzském městě Nice byli ve čtvrtek dopoledne zabiti tři lidé. Jedné z obětí - ženě - útočník podle BBC uřízl hlavu, další podřezal. Třetí oběť podlehla bodným ranám. Podle starosty Nice útočník křičel Alláhu akbar, což dělají při útoku islámští teroristé. Další útočník volající Alláhu akbar měl ohrožovat lidi v Avignonu a policie ho zastřelila, uvedl francouzský rozhlas.

Záznam: Policie na místě činu v NiceVideo: Reuters

 
Článek

„Všechno nasvědčuje tomu, že došlo k teroristickému útoku přímo v srdci baziliky Notre-Dame,” prohlásil podle stanice BBC starosta Nice Christian Estrosi a útok nazval projevem „islamofašismu”.

Podle agentury Reuters policie ozbrojená automatickými zbraněmi vytvořila kolem kostela na třídě Jeana Medecina, který je hlavní nákupní ulicí v Nice, bezpečnostní kordon. Na místo přijely sanitky i hasičská vozidla.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský policista na místě činu

Podle policie byl zadržen jeden podezřelý, patrně pachatel útoku. „Když ho policie zatýkala, neustále dokola opakoval Alláhu akbar (bůh je veliký),” dodal Estrosi.

Vyšetřování případu s podezřením na vraždu s teroristickým motivem a pokusu o vraždu si vzala na starost protiteroristická prokuratura. Policejní a bezpečnostní úřady potvrdily, že bylo zahájeno vyšetřování "vraždy a pokusu o vraždu v souvislosti s teroristickým záměrem" a zločinným spolčením pachatelů teroristických činů.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v souvislosti s útokem v centru města vyzval obyvatele Nice, aby se oblasti vyhnuli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník s nožem zabíjel ve francouzském NiceVideo: Reuters

Foto: Twitter Christian Estrosi

Policisté na místě činu

Podle informací francouzských médií byl pachatel zadržen deset minut po útoku. Jednou z obětí teroristického útoku má být správce baziliky. V době útoku byli podle BBC uvnitř věřící. Jednomu z nich se podařilo včas utéct a přivolat policii.

Foto: Alexis Gilli, ČTK/AP

Bezpečnostní složky na místě činu

Starosta města Nice Estrosi se domnívá, že šlo o teroristický útok, a zveřejnil na Twitteru několik snímků z místa útoku.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda, připomněla ČTK.

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy. Zatím není jasné, zda s tím dnešní útok nějak souvisí.

Ve čtvrtek přišla zpráva o tom, že byl v saúdskoarabské Džiddě byl pobodán člen ochranky francouzského konzulátu. Jeho zranění podle úřadů nejsou vážná a pachatel byl zadržen. Ani v tomto případě není jasné, zda útok souvisí s posledním děním ve Francii.

Útok už odsoudili také tuzemští politici, ministr zahraničí Tomáš Petříček vyjádřil v ČT soustrast rodinám obětí, premiér Babiš vyjádřil na svém twitteru Francii účast. „V této smutné chvíli stojíme za Tebou, Emmanueli Macrone, a za všemi Francouz.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám