Hlavní obsah

Útok na amsterdamském nádraží byl teroristicky motivován, oznámily úřady

Amsterdam
Aktualizováno

Útok nožem, který se odehrál v pátek na hlavním nádraží v Amsterdamu, byl teroristicky motivován, oznámily nizozemské úřady. Útočníkem byl Afghánec s povolením k pobytu vydaným v Německu, uvedla nizozemská veřejnoprávní stanice NOS. Dva pobodaní jsou občany Spojených států, oznámil americký velvyslanec v Nizozemsku Pete Hoekstra. Jejich zranění jsou vážná, ale nejsou ale v ohrožení života.

Foto: Alex Furtula, ČTK/AP

Po útoku se uzavřelo okolí amsterdamského hlavního nádraží.

Článek

„Z prvního vyjádření podezřelého vyplývá, že měl teroristický motiv,” uvedla amsterodamská radnice.

„Máme informace, že obě oběti byly američtí občané, kteří byli na návštěvě Nizozemska, a jsme v kontaktu s nimi i jejich rodinami,” uvedl v prohlášení velvyslanec Hoekstra, který zároveň poděkoval zasahující policii i záchranářům za „nanejvýš efektivní a odvážný” postup při zadržení útočníka a ošetření jeho obětí.

Útočníkem byl podle vyšetřovatelů devatenáctiletý Afghánec. Nyní je rovněž v nemocnici, kde se ho policie chystá vyslechnout.

Na dva Američany zaútočil nožem v pátek krátce po poledni v podchodu v západní části amsterdamského hlavního nádraží. Policie útočníka následně postřelila. Střelba vyvolala na nádraží, na kterém v tu dobu byly tisíce turistů i místních, značnou paniku.

Nádraží bylo v pátek evakuováno a doprava na něm zastavená, uzavřela se i doprava v okolí. [celá zpráva]

Tálibán vyzval k útokům na nizozemské vojáky

Německý list Die Welt upozornil, že afghánské radikální hnutí Tálibán ve čtvrtek vyzvalo k útokům na nizozemské vojáky. Reagovalo tak na chystanou soutěž karikatur proroka Mohameda, kterou vyhlásil krajně pravicový nizozemský politik Geert Wilders.

Tento předseda Strany pro svobodu (PVV) mezitím soutěž, jejímž vyhlášením rozhořčil muslimy po celém světě, zrušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám