Hlavní obsah

Útok hackerů na německé vládní sítě pokračuje

– Berlín • Aktualizováno

Hackerský útok na části německé vládní sítě stále pokračuje, uvedl ve čtvrtek Armin Schuster (CDU), předseda německého parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb. Výbor o záležitosti jednal zhruba dvě hodiny, někteří poslanci si stěžovali, že nejsou dostatečně informováni.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

„Je to pokračující útok,” řekl Schuster. Německé úřady se ho podle něj „snaží držet pod kontrolou”. O tom, jaké škody hackeři způsobili, mluvit nechtěl s odkazem, že je na to příliš brzo. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) poznamenal, že útok je technicky velmi náročný a musel být plánován dlouho dopředu.

Místopředseda výboru Konstantina von Notze (Zelení) je nespokojený s tím, že vláda o problému neinformovala a někteří poslanci se o něm dozvěděli až z médií. Je to podle jeho slov neakceptovatelné.

Za napadením speciálně zabezpečené sítě podle agentury DPA zřejmě stojí ruská skupina Snake, nikoliv APT28, jak se původně experti domnívali.

Agentura DPA s odvoláním na bezpečnostní složky uvedla, že německé úřady přinejmenším v poslední fázi útoku činnost hackerů sledují, aby zjistily bližší informace o jejich cílech a původu útoku. Údajně se při něm hackerům nepodařilo získat velké množství dat.

Širší útok na EU

Zjišťuje se také, kdo je původcem útoku, který podle mediálních informací zasáhl mimo jiné ministerstva zahraničí a obrany. Původně se zdálo, že za ním stojí ruská skupina APT28. Americký expert Benjamin Read v tu dobu vyslovil přesvědčení, že napadení může být součástí výrazně většího organizovaného útoku na evropské státy. Později ale vyšlo napovrch, že za útokem stojí spíše skupina Snake.

Read je přesvědčen o tom, že APT28 není žádná běžná hackerská skupina, která si chce jen vydělat peníze. Výběr cílů, použité metody i výdrž skupiny jsou podle něj jasné indicie svědčící o tom, že je financována státem a spolupracuje se státními úřady. Ruští činitelé dlouhodobě takové aktivity popírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám