Hlavní obsah

U soudu se usmíval. Podezřelý z útoku v norské mešitě stráví měsíc ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Jednadvacetiletý Philip Manshaus, který je podezřelý ze sobotního pokusu o útok v mešitě poblíž norského hlavního města Osla a z vraždy své nevlastní sestry, zůstane ve vazbě příští čtyři týdny, kdy bude probíhat vyšetřování. Dva týdny stráví na samotce. Podle agentury Reuters o tom v pondělí rozhodl soud v Oslu. Policie čin vyšetřuje jako terorismus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelec z Norska stanul před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Manshaus, který měl monokly a rány na obličeji a na krku, v soudní síni mlčel a jen několikrát se pousmál. Jeho advokátka Unni Friesová řekla, že „využije svého práva teď nevypovídat”.

Podezřelý prostřednictvím právničky sdělil, že žádá o propuštění na svobodu. Friesová po stání, které se konalo za zavřenými dveřmi, uvedla podle stanice CBS, že „nepřiznal vinu“.

Očití svědci uvedli, že Manshaus v sobotu vstoupil do islámského centra al-Noor na předměstí Osla s několika zbraněmi. Následně ho přemohl 65letý Mohamed Rafiq, jemuž se podařilo útočníkovi zbraně odebrat. Útok si tak nevyžádal žádné oběti na životech.

„Mohamed jednal hned, jak střelec vstoupil do místnosti. Přemohl střelce, srazil ho na zem a sedl si na něj,“ řekl televizi CNN Rafiqův právní zástupce Abul Satar Ali.

Člen rady mešity Imran Mushtaq sdělil, že ještě deset minut před útokem bylo v mešitě více než deset lidí, ale v době útoku tam zůstali už jen tři starší muži. Střelec do centra vnikl přes skleněné dveře, které rozstřílel.

Foto: Cornelius Poppe, ČTK/AP

Střelec Philip Manshaus se svou obhájkyní Unni Friesovou

Policie několik hodin po útoku informovala, že v domě podezřelého nalezla mrtvou jeho 17letou nevlastní sestru.

Obdivovatel Quislinga

Manshaus podle policie šířil na internetu pravicově extremistické příspěvky, superintendant Rune Skjold uvedl, že vyzdvihoval kolaborantského norského vůdce Vidkuna Quislinga, uvedla stanice CNN.

Před útokem údajně zanechal na internetovém fóru poselství hovořící o „válce ras” a vyjadřující obdiv k pachateli březnového útoku na mešity na Novém Zélandu s 51 oběťmi na životech. Podle listu Dagbladet napsal, že byl k útoku „vybrán svatým Tarrantem“, jak prý označil ultrapravicového teroristu a masového vraha z novozélandských mešit.

Případy spojuje i to, že v na novém Zélandu se podobně jako v Oslu stala terčem útoku mešita al-Noor. Dosud se však nepodařilo s jistotou určit, kdo je autorem tohoto textu, uvedla agentura AFP.

Foto: Cornelius Poppe, ČTK/AP

Střelec z Osla Philip Manshaus u soudu

Proces s Manshausem se podle agentury Reuters zřejmě potáhne měsíce. V případě odsouzení za terorismus mu hrozí až 21 let vězení; stejný trest může dostat i za vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám