Hlavní obsah

USA zvažovaly odplatu vůči EU kvůli geneticky upravené kukuřici

Paříž

Americké velvyslanectví v Paříži doporučilo v roce 2008 Washingtonu, aby zesílil tlak na Francii kvůli prosazení geneticky modifikované kukuřice. Plyne to z tajných depeší uniklých na server WikiLeaks. Podle velvyslanectví hrála právě Paříž prim v EU v odmítání GMO kukuřice spolu s Rakouskem a Itálií. USA to vadilo i kvůli tomu, že původně byla vstřícnější, ale pak otočila v zájmu obecných zájmů.

Článek

USA chtěly zesílit tlak na Paříž a v EU ještě za slovinského předsednictví, protože se obávali, že za francouzského předsednictví Paříž snáze prosadí svůj odpor ke geneticky modifikovaným obilninám. Podle depeše z velvyslanectví hrozilo nebezpečí, že Francie svůj postoj rozšíří do celé EU. Nakonec ale EU nepřijala jednotný postoj k GMO plodinám.

"Francouzský tým doporučuje, aby se nastavila série odvetných opatření, kterou by pocítila celá Evropská unie, protože jde o kolektivní odpovědnost," uvádí se v depeši s tím, že by tato protiopatření měla být citlivě volena s ohledem na dlouhodobé účinky a skutečnost, že vítězství v této otázce nebude snadné.

Sarkozy: Jsme spojenci, ne vazalové

Výsledkem ekologického panelu v Grenelle v roce 2007 bylo, že se Francie rozhodla ustoupit od setí geneticky modifikované kukuřice MON 810. To podle velvyslanectví poškodilo americké zájmy, protože šlo o plodinu americké společnosti Monsanto.

Depeše upozorňuje především na fakt, že zákaz byl proveden jako preventivní opatření, které zavedl prezident Nicolas Sarkozy a odmítl doporučení tento princip preventivních opatření neuplatňovat.

Velvyslanectví upozorňovalo, že je nebezpečné, že se jedná jen o zákaz kultivace, který se snáze prosazuje, ale že by se takto mohla otevřít cesta k zákazu importu produktů z GMO kukuřice. Ve Francii se přitom už MON 810 pěstovala na 20 tisících hektarech. V rostlinách je gen produkují bakteriální toxin zabíjející zavíječe kukuřičného

Depeše také upozorňuje, že Sarkozy je v otázce neústupný. Cituje, že na schůzce ve Washingtonu uvedl Sarkozy k vztahům s USA: „Jsme spojenci, ne vazalové.“

Rakouský zákaz pěstování MON 810 je podle dokumentu nezákonný. Proti GMO kukuřici se postavili Řecko, naopak ji podporuje Španělsko.

Co je GMO

Vznik geneticky modifikovaného organismu (GMO) připomíná rozstříhání a slepení filmového pásu.

Představte si několik stovek roliček rozprostřených na louku - to je DNA, tj. kyselina deoxyribonukleová, nositelka genetické informace. Biotechnolog vezme jedno z těch desítky tisíc políček a rozstřihne jej.

Do prázdné mezery poté vloží gen/políčko filmu z jiného organismu, o němž ví, že rostlině přinese určitou vlastnost, například odolnost vůči hmyzím škůdcům, virovým nebo plísňovým chorobám.

Zdroj Právo/Lenka Hloušková

V současnosti mohou jednotlivé státy EU zakázat geneticky upravené plodiny, které Komise již povolila (několik druhů kukuřice a jeden typ brambor, který se pěstuje i v ČR). Podle nového návrhu, který se začal projednávat v říjnu t.r., by všech 27 států mohlo více méně nezávisle na ostatních rozhodovat o formě pěstování GMO na svém území. Proti jsou ale obě strany v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám