Hlavní obsah

USA se rozhodly pro bojkot fóra OSN o rasismu

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Spojené státy v sobotu potvrdily, že se v Ženevě nezúčastní fóra při OSN o rasismu, jež má začít v pondělí. Washington dal najevo, že má jiný názor na Izrael a právo na vyjádření. Účast už odvolal právě Izrael a Kanada. Evropská unie svoji pozici zvažuje.

Článek

Podle ministerstva zahraničí je průvodní text konference i přes výrazné změny pro USA nadále nepřijatelný. Spojené státy i Izrael se před osmi lety nezúčastnily podobné konference v Durbanu poté, co jeho úvodní dokument spojil sionismus s rasismem. Washingtonu se nelíbí ani současný termín o „podněcování k náboženské nenávisti“.

„Deklarace akčního programu vyjímá jeden konflikt a předem hodnotí klíčové otázky, které mohou být vyřešeny jedině jednáními mezi Izraelci a Palestinci. Spojené státy mají rovněž vážné obavy s relativně novými dodatky k textu ohledně „podněcování“, který je proti americkým závazkům bránit svobodu slova.

Podle BBC diplomaté Evropské unie ještě v sobotu váhali, zda účast na fóru také neodvolají. Izrael a Kanada bojkot konference oznámily už dříve a jediným předním představitelem, který má přijet, je íránský prezident Mahmúd Ahmádínežád, jenž opakovaně nazval holocaust mýtem.

Reklama

Výběr článků

Načítám