Hlavní obsah

USA se bojí Ruska, prosazují plán 30-30-30-30

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Kvůli ruské hrozbě tlačí Spojené státy na evropské členy NATO, aby měly připraveny více aliančních praporů, lodí a letadel připravených odvrátit případný ruský útok. O širší dohodu na plánu označeném jako 30-30-30-30 se snaží americký ministr obrany James Mattis, který se ve čtvrtek sejde s ministry obrany členských zemí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis v ústředí NATO

Článek

Americký plán počítá s tím, že by mělo NATO mít třicet pozemních praporů, třicet leteckých perutí a třicet lodí, které by byly schopné nasazení do 30 dnů. Proto se označuje 30-30-30-30.

„Máme nepřítele, který se může rychle přesunout při pozemním útoku do Pobaltí a Polska,“ řekl agentuře vysoký představitel NATO, který je obeznámen s americkými plány. „Nemůžeme si dovolit luxus mobilizovat měsíce,“ dodal.

Nejmenovaný americký představitel řekl, že iniciativa označovaná jako 30-30-30-30 je zaměřena proti Rusku a je zahrnuta do Národní obranné strategie Pentagonu pro rok 2018. Ta tvrdí, že se Moskva snaží rozbít Severoatlantický pakt. To Kreml popírá.

Nové mosty už nejsou pro tanky

Agentura Reuters podotkla, že NATO má ve zbrani přes dva milióny mužů, zatímco Rusko jen 830 000. Zatím ale není jasné, jak rychle by byla aliance schopna přepravit své jednotky na východní hranici a jak dlouho by tam mohly tyto síly zůstat. Problémem je nejen nedostatek sil, ale také chybějící infrastruktura. V Evropě se už mosty, silnice a železnice nestavějí tak, aby mohly přepravit i tanky. V Polsku stále zůstává většina základen na západě, a ne na východě, jak by to vyžadovala případná hrozba z Ruska.

Přesný počet vojáků nebyl upřesněn, ani termín, kdy by měl být plán splněn. Prapory zemí NATO mají 600 až 1000 lidí, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám