Hlavní obsah

USA plánují odebírat migrantům vzorky DNA

– Washington

Spojené státy budou migrantům, kteří překročí hranici mezi Mexikem a USA a tvrdí, že jdou za dětmi nebo s dětmi, odebírat vzorky DNA, uvedlo podle televize ABC ve středu americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Cílem je zabránit podvodům, kdy migranti uvádějí, že jsou rodiče.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Tábor pro migranty žádající víza u El Pasa

Článek

Ministerstvo uvedlo, že odebírání vzorků bude dobrovolné, ale poslouží k vyřízení žádosti. Dodalo, že vzorky DNA budou použity pouze pro objasnění příbuzenských vztahů. Nebudou se moci používat při trestním stíhání.

„To je bezprecedentní krok vpřed v našem vyšetřovacím procesu a v použitých technikách,“ řekl představitel ministerstva.

Od loňského října do letošního března zjistily úřady tisíc případů podvodného uvádění příbuzenských vztahů. V dubnu bylo vyšetřováno sto podezřelých příbuzenských vztahů. V devětadvaceti případech se ukázalo, že byly uváděny podvodně.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Migranti v dočasném táboře u El Pasa

Úřad pro imigraci a cla v pondělí uvedl, že „nelegální vetřelci mohou využívat mezer v imigračních zákonech, aby se dostali do USA a vyhnuli se zadržení tím, že předstírají, že tvoří rodinu (s nezletilým), nebo že jdou za nezletilým, jenž je bez doprovodu“.

Ministerstvo také zvažuje prodloužení doby detence migrantů. Podle verdiktu soudu z roku 2015 mohou být rodiny s malými dětmi zadržovány nanejvýš 20 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám