Hlavní obsah

USA chtějí vyzbrojit a cvičit ukrajinskou Národní gardu

– Washington

Vláda Spojených států příští rok plánuje cvičit ukrajinskou Národní gardu a dodávat jí výzbroj. V pátek o tom americké ministerstvo obrany informovalo Kongres, který takový záměr musí odsouhlasit. Washington tak zesiluje svoji reakci na to, že Rusko podporuje separatisty působící na východě Ukrajiny, napsala agentura Reuters.

Foto: Jim Watson, Reuters

Americký ministr obrany Chuck Hagel

Článek

"Ministerstvo obrany a resort zahraničí informovaly Kongres o záměru použít 19 miliónů dolarů (391,5 miliónu korun) k výcviku a vyzbrojení čtyř rot a jednoho taktického velitelství ukrajinské Národní gardy...," řekl mluvčí Pentagonu John Kirby.

USA tak podle něho chtějí podpořit snahu Národní gardy o posílení vnitřní obrany. Výcvik se bude konat na Ukrajině.

Americká vláda tento plán oznámila v době rostoucího napětí mezi Západem a Moskvou. Přišla s ním přibližně dva týdny poté, co nad východní Ukrajinou ovládanou proruskými separatisty byl sestřelen malajsijský civilní letoun. Katastrofu nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil. Spojené státy i jiné země tvrdí, že letadlo sestřelila ruská raketa odpálená z území ovládaného povstalci.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinský parlament zamítl demisi premiéra

Ukrajinský parlament ve čtvrtek zamítl rezignaci předsedy vlády Arsenije Jaceňuka. Premiér a spolu s ním i celá vláda ohlásili demisi minulý týden po odchodu...

Experti sbírají ostatky na místě pádu boeingu

Přes 60 expertů včetně odborníků z Nizozemska a Austrálie dorazilo v pátek na místo pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Tým zahájil shromažďování...

Výběr článků

Načítám