Hlavní obsah

Upalování lidí bylo špatné, uznali po 400 letech v Kolíně nad Rýnem

– Kolín nad Rýnem

Městská rada Kolína nad Rýnem ve čtvrtek jednomyslně odsoudila čarodějnické procesy, které se ve městě konaly před 400 lety. Zároveň rehabilitovala všechny, kdo byli na základě obvinění z čarodějnictví popraveni, uvedla agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Pálení lidí obviněných z čarodějnictví na středověké rytině

Článek

Celkem bylo v Kolíně nad Rýnem odsouzeno k smrti za čarodějnictví 38 lidí. Převážnou většinu z nich tvořily ženy, mezi odsouzenými ale byli také tři muži a jeden chlapec. Nejmladší obětí čarodějnických procesů v tomto západoněmeckém městě byla osmiletá dívka, kterou místní úřady rovněž nechaly upálit.

Podnět k rehabilitaci obětí čarodějnických procesů dal evangelický farář Hartmut Hegeler, který se zasazuje o podobná gesta i v dalších německých městech. "Mým velkým přáním by bylo, aby se v kolínské katedrále konala mše, která by připomněla oběti honu na čarodějnice," řekl.

Podle odhadů bylo v celém Německu kvůli obvinění z čarodějnictví ve středověku popraveno 25.000 až 30.000 lidí. Historici nicméně tvrdí, že rehabilitace obětí honu na čarodějnice nemá valného smyslu. Podle nich v současnosti nikdo nepochybuje o tom, že lidé, kteří byli z čarodějnictví obviněni, byli ve skutečnosti nevinní.

Reklama

Výběr článků

Načítám