Hlavní obsah

Unikát v europarlamentu: Rumunský poslanec hlasuje vždy pro

– Štrasburk
Novinky, rei

Až jako příliš nezávislý se projevil rumunský politik, jehož do Evropského parlamentu voliči v jeho zemi vyslali jakožto poslance bez politické příslušnosti. Jak upozornil německý magazín Der Spiegel, Dan Dumitru Zamfirescu buď vůbec nechápe, o čem se hlasuje, anebo je mu to úplně jedno. Šedesátiletý Zamfirescu je totiž pro každý návrh, i když si protiřečí, a na plénu ani jedinkrát nepromluvil.

Foto: http://www.europarl.europa.eu

Stránky Evropského parlamentu neevidují žádnou Rumunovu aktivitu v plénu.

Článek

Zamfireskova aktivita v europarlamentu je „zcela nadbytečným příspěvkem k politické apatii,“ komentoval jeho rakouský kolega Martin Ehrenhauser, který je proslulý poukazováním na nešvary mezi europoslanci.

Rakušan upozornil, že Zamfirescu někdy před sebou při hlasování nemá vůbec žádné dokumenty, bez nichž se poslanci při hlasovacím maratónu v závěru svých pravidelných jednání v Bruselu a Štrasburku neobejdou, protože návrhy v této fázi mají jen čísla.

Rumun tak neodmítl jediný z 1280 návrhů, o nichž v europarlamentu hlasoval. Osmnáctkrát se ovšem hlasování neúčastnil. Nedávno Zamfirescu jedním šmahem odsouhlasil 63 návrhů v řadě.

Občas se mu tedy stalo, že zdvihl ruku pro návrh, který byl v rozporu s tím, jenž odsouhlasil už dříve. Souhlasil tak například s tím, že by varovné nápisy o škodlivosti kouření měly zabírat 50 i 65 procent plochy cigaretových krabiček. Na to odkýval, že by to mělo být na tabákových firmách, aby vzápětí odsouhlasil, že by povinně měly nápisy umisťovat na spodní část přebalu.

Se vším souhlasím, vysvětlil

Podle Enhrenhausera mohl Rumun odkývat ještě víc návrhů, protože hlasování zdvihnutím ruky se neeviduje. A Zamfireskova ruka je podle něj nahoře téměř pořád.

Rumunský poslanec k tomu Spiegelu řekl, že posledně hlasoval proti návrhu. Jinak ale nemá se souhlasem problém. „Hlasuji ano, protože souhlasím se všemi návrhy,“ prohlásil.

Jak uvádějí stránky Evropského parlamentu, Rumun zatím ani nepromluvil v plénu při rozpravě.

Zamfirescu zasedá v europarlamentu teprve od letošního roku. Předtím byl čtyři roky rumunským poslancem za ultrapravicovou Stranu velkého Rumunska a 12 let působil v tajných službách. Už v 80. letech pracoval na ministerstvu vnitra. Zamfirescu je držitelem vojenského řádu Za zásluhy.

Hrubý měsíční plat poslance Evropského parlamentu je bez příplatků okolo 8000 eur (zhruba 206 000 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám