Hlavní obsah

Unijní vůdci slíbili Erdoganovi posílení spolupráce výměnou za ústupky ve Středomoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Evropská unie je ochotna posílit obchodní spolupráci s Tureckem, pokud bude Ankara pokračovat v současném vstřícném přístupu k partnerům v oblasti východního Středomoří. Zároveň je však EU znepokojena tureckým odstoupením od Istanbulské úmluvy a omezováním svobody slova a politické konkurence. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to prohlásili předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mezi předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou

Článek

Lídři unijních institucí v Ankaře nabídli možnosti rozšíření celní unie, o něž osmdesátimilionová země velmi stojí. Celní unie byla uzavřena před čtvrtstoletím. Podmínkou je podle špiček EU snižování napětí mezi Tureckem na jedné a Řeckem a Kyprem na straně druhé.

Náš postup bude progresivní, přiměřený a budeme jej moci vrátit zpět. Doufáme, že se Turecko chopí téhle příležitosti," prohlásil Michel s tím, že rozšiřování spolupráce bude záležet zejména na dalších krocích Ankary.

Vztahy mezi unií a zemí oficiálně usilující o členství se zhoršily loni kvůli tureckému průzkumu těžby poblíž břehů Kypru a řeckých ostrovů, na které si Ankara klade nepodložené nároky. Řecko a Kypr to označovaly za zásah do své suverenity.

Erdogan, který loni opakovaně volil na adresu unie ostrá slova, však letos přišel s výrazně vstřícnější rétorikou a jeho země většinu aktivit ve sporné oblasti ukončila.

Vztahy mezi EU a Tureckem komplikuje například také vojenské angažmá Ankary v Sýrii, Libyi či Náhorním Karabachu. Michel, který v neděli jednal s novým mezinárodně uznávaným libyjským vedením v Tripolisu, mu řekl: „Všichni zahraniční vojáci musí opustit libyjské území."

Otázka migrace

Jednalo se i o zlepšení spolupráce s Tureckem při řešení problému migrace, na kterém se unie s Ankarou už dříve dohodla. Turecko na jejím základě začalo bránit migrantů v cestě do Evropy, Brusel oplátkou nabídl pomoc v celkovém objemu šest miliard eur, ale nakonec šlo na pomoc pro syrské uprchlíky, jen 3,6 miliardy eur.

Dohoda o migraci také zahrnovala oživení přístupového procesu Turecka do EU a uvolnění vízové politiky pro Turky.

Obavy z potlačovaní lidských práv 

Michel zdůraznil, že v „upřímné” debatě s Erdoganem hrála velkou roli právě otázka lidských práv. „Dnes jsme spolu s Charlesem Michelem jasně zdůraznili, že respekt k lidským právům a právnímu státu je pro Evropskou unii zásadní,” řekla po jednání novinářům von der Leyenová.

Kritická slova podle ní Erdogan vyslechl kvůli tomu, že Turecko odstoupilo od istanbulské úmluvy o boji proti násilí na ženách. Lídři EU jsou podle Michela nespokojeni také s omezováním politických stran či svobody projevu. Turecké úřady v březnu navrhly zakázat jednu z opozičních stran, prokurdskou HDP, jejíž předák byl odsouzen za urážku prezidenta.

Aktuální rozhovory byly první přímé osobní od března 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám