Hlavní obsah

Ukrajinu znepokojuje základna USA ve střední Evropě

Novinky, ČTK, Mosnews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

První náměstek ukrajinského premiéra Mykola Azarov kritizoval plán USA umístit svůj raketový obranný systém v Polsku a ČR. Ohrožuje to prý bezpečnost Ukrajiny, která by se mohla přímo zaplést do konfliktu.

Článek

"Rakety umístěné poblíž našeho území představují především cíl jakéhokoli útoku z jakékoli strany. Existuje tedy hrozba, že Ukrajina bude přímo zapletena do konfliktu," uvedl v prohlášení první náměstek ukrajinského premiéra Mykola Azarov.

Ukrajina se tak připojila po bok Ruska, které americké plány tvrdě kritizuje. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden odmítl americké vysvětlení, že systém je zaměřen proti íránským a severokorejským raketám. Podle něj chtějí USA posílit svou pozici ve střední Evropě a ohrožují Rusko.

Podle Azarova navíc rozmístění raket oslabí pozice lidí, kteří podporují vstup Ukrajiny do NATO. Případný vstup do NATO zemi rozděluje, prozápadně orientovaný prezident Viktor Juščenko připojení k alianci podporuje, zatímco proruský premiér Viktor Janukovyč je proti. Většina Ukrajinců, hlavně ve východních a jižních oblastech s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem, se dívá na členství v Severoatlantické alianci velmi skepticky.

Zástupce ředitele programu protiraketové obrany v Pentagonu generál Patrick O'Reilly minulý týden řekl, že Spojené státy hledají způsob, jak do svých plánů na vybudování protiraketového deštníku v Evropě zapojit i Ukrajinu. Ale ukrajinská vláda tvrdí, že nemá v úmyslu nechat instalovat americký obranný systém ve své zemi. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám